RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skoleplassen gikk til jenta som sto 40 plasser bak ham

Foto: EIRIK HAGESÆTER/Bergensavisa
Sist oppdatert:
Ankur (17) lå hele natten i kø til ingen nytte.

Ankur (17) hadde køplass nummer 50, men skoleplassen gikk til jenten som sto 40 plasser bak ham i køen.

- Helt tilfeldig, sier inntakskontoret.

Ankur B. Bajaj (17) ønsket å gå på Vg2 Realfag på Bergen katedralskole denne høsten.

Da han ikke kom inn gjennom de ordinære opptakene i august, var den såkalte «byttedagen» ved inntakskontoret til Hordaland fylkeskommune siste sjanse.

Viktig med venner
Etter at han sammen med kompisen Martin Skadal (17) hadde tilbragt en hel natt utenfor kontoret, ble Ankur tildelt kønummer 50. Da det ble Ankurs tur, fikk han beskjed om at det ikke var ledige plasser på realfagslinjen på Katedralskolen.

- Jeg ble veldig skuffet. En del av det som gjør at man kommer seg gjennom tunge realfag er at man kan være sammen med vennene sine på skolen, sier Ankur til BA.

Tilfeldighetene var slik at en tidligere klassekamerat av Ankur var nummer 90 i den samme køen. Rundt én time etter at Ankur hadde blitt avvist, fikk hun plass.

Disse opplysningene gjør at Ankurs far, Jagdish Pal Bajaj, reagerer på det han mener er et urettferdig system.

I et brev til Hordaland fylkeskommune skriver han: «Vi ønsker sterkt at dere beviser hvordan denne ledige plassen oppsto.»

- Det kan skje
«Om nye ledige plasser kommer til klokken 0815 om morgenen eller klokken 1700 på ettermiddagen er selvsagt helt tilfeldig,» skriver inntaksleder Nils Skavhellen i svaret til Ankurs far.

Videre skriver han at de «kan bekrefte at en ledig plass kan fremkomme i det mellomrommet det er mellom kønummer 50 og 90».

Ankur går nå på Tanks, men vil prøve å søke seg tilbake til Katedralskolen for det tredje og siste året. Etter en brevrunde med inntakskontoret har Ankurs far nå klaget til Sivilombudsmannen.

- Svaret hans sier meg at det blir ledige plasser hele tiden. Samtidig ber jo inntakskontoret ungdommer om ikke å stå i kø dersom de ikke finner ønsket sitt i listen som blir lagt ut dagen før. Dette er jo feilinformasjon.

Et tilbud, ikke en rett
Ifølge inntaksleder Nils Skavhellen er det viktig å være først i køen i 99 prosent av tilfellene.

- Ledige plasser blir lagt ut på våre nettsider. Det er bare unntaksvis at det oppstår plasser på et senere tidspunkt. Når en elev som allerede har et tilbud, får en ledig plass, vil den første plassen bli ledig. Før vi kan gi denne til en som står i kø, må vi sjekke om det står noen som ikke har noe tilbud på venteliste, sier han.

- Ledige plasser kan også «settes på vent» for elever som har særlige grunner til plass på en bestemt skole eller linje. Jeg synes det er viktigere å ta hensyn til de som faktisk har en god grunn til å bytte skole, for eksempel fordi de har blitt mobbet, enn de som føler seg snytt fordi de ikke var langt nok bak i køen. Det er viktig å understreke at disse elevene allerede har fått oppfylt den formelle retten sin til skoleplass.

- Dette er en service til elevene som gjør at de kan få en plass de har lyst på, i stedet for en plass de har rett til.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere