*Nettavisen* Nyheter.

Skoleprestasjoner avhenger av foreldrenes utdanningsnivå

Oslo (NTB): Sogn og Fjordane og Akershus har de flinkeste grunnskoleelevene i landet, men foreldrenes utdanningsnivå betyr svært mye for hvor godt barna gjør det på skolen.

Elevene i Sogn og Fjordane hadde det høyeste karaktersnittet i landet av elevene som gikk ut av grunnskolen i 2013, i likhet med tidligere år. I gjennomsnitt hadde elevene der 41,2 grunnskolepoeng, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Elevene i Akershus og Oslo hadde henholdsvis 41,1 og 40,8 grunnskolepoeng. Gjennomsnittet for alle elever var 40 grunnskolepoeng. Fra fylket med høyest karaktersnitt til fylket med lavest karaktersnitt, Telemark, var det en forskjell på 2,4 grunnskolepoeng.

Sosial bakgrunn og kjønn har likevel mye større betydning for karakternivået enn fylkestilhørighet, viser tallene. Elever som har foreldre med lang høyere utdanning oppnådde i gjennomsnitt 45,6 grunnskolepoeng mot 33,6 for de elevene som har foreldre med lavest utdanning,

Jenter gjør det også bedre enn gutter i alle fag unntatt kroppsøving. Jentene fikk 42 grunnskolepoeng i gjennomsnitt, mens guttene fikk 38.

Innvandrere fikk i snitt en halv karakter lavere enn den øvrige befolkningen. Den største forskjellen var i engelsk skriftlig og norsk hovedmål. Norskfødte med innvandrerforeldre fikk gjennomsnittlig høyere karakterer enn innvandrere, men litt lavere enn den øvrige befolkningen, ifølge SSB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.