RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skolestart overskygget av lærerstreik

Disse lærerne står streikevakt utenfor Drammen videregående skole. Fra torsdag trappes streiken ytterligere opp.
Disse lærerne står streikevakt utenfor Drammen videregående skole. Fra torsdag trappes streiken ytterligere opp. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det er ingen løsning i sikte i konflikten mellom lærerne og KS, idet skolene starter opp igjen over hele landet.

Utdanningsforbundet mangler et klart mandat å forhandle med, mener KS.

Noen skoler startet opp i uka som gikk, men for de aller fleste er mandag første skoledag etter ferien.

– Vi er godt klar over at det er skolestart og at streiken nå for alvor rammer tredjepart, elever og foreldre, i større grad. Det beklager vi sterkt, sier Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder for kommunenes organisasjon KS, til NTB søndag.

Les også: 64.000 elever rammes av streiken

– Utydelig

Han mener Utdanningsforbundets beslutning om å sende en ny avtale ut til uravstemning, skaper problemer i forhandlingene.

– Det er vanskelig å vite hvor mandatet ligger. Vi har en utydelig motpart, vi vet ikke helt hvor de står. Vi er ikke bare tilbake til null, vi er tilbake på minus, sier han.

KS og lærernes organisasjoner, med Utdanningsforbundet i spissen, hadde lange møter hos Riksmekleren torsdag, uten å bli enige. Lærerne trapper opp aksjonene fra torsdag av. Da vil nærmere 8.000 lærere være i streik.

– Vi diskuterer løsninger internt, men foreløpig er vi der vi var på torsdag, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til NTB søndag.

Også i KS fortsetter arbeidet med å finne løsninger på striden, hvor et av kjernepunktene er kravet om at lærerne skal være mer til stede på skolen.

«Sikkerhetsordning»

I avtalen som ble avvist av Utdanningsforbundets medlemmer, het det at lærerne skal kunne pålegges å være tilgjengelig 7,5 timer daglig.

Ifølge KS er målet å bedre samarbeidet på skolene og gjøre det lettere for eksempel å samles til møter.

– Vi har merket oss kritikken om den manglende fleksibiliteten, men vi er veldig opptatt av at avtalen skal legge til rette for god samarbeidskultur, sier han.

Det kommunene er ute etter, er en «sikkerhetsordning», en bestemmelse som skal slå inn dersom skoleledelsen og de ansatte ikke blir enige, understreker han.

Hovedstyre

Tirsdag skal hovedstyret i KS, organisasjonens politiske ledelse, møtes. Sundnes sier det blir et viktig møte, selv om han påpeker at det har vært kontakt med styret også under forhandlingene. Samtidig vil han ikke avvise at møtet kan gi nye rammer for forhandlingene.

Streiken har vart siden før sommerferien, men kom for alvor i gang da 5.500 lærere la ned arbeidet 11. august. Fra torsdag av vil ytterligere 2.200 være i streik. Streiken rammer videregående skoler, ungdomsskoler og barneskoler, men førsteklassingene og resten av småskolen er foreløpig forsøkt skjermet.

I tillegg til Utdanningsforbundet er Norsk Lektorlag, Skolenes landsforbund og Musikernes fellesorganisasjon i konflikt med KS. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere