Skotske medier hevder at flere hundre privatfly ankommer Glasgow i forbindelse med det snaut to uker lange klimatoppmøte (COP26) som startet på søndag.

Scotlands mestselgende tabloidavis Daily Record & Sunday Mail viser til kilder innen luftfarten som skal ha bekreftet at mer enn 400 privatfly frakter rundt 1000 verdensledere, næringslivstopper og staben deres til klimaforhandlingene i Glasgow.

Nettavisen får bekreftet at den norske delegasjonen, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide, reiser langt mer miljøvennlig enn mange av sine politikerkollegaer fra andre land.

- Delegasjonen kjørte med vanlig rutefly, bekrefter kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Anne Kristin Hjukse, i en epost til Nettavisen.

Les også: Støre før klimatoppmøtet: – Vi trenger forpliktelser

- Fantastisk med personlig oppmøte

BBC trekker også fram tallet 400 som et mulig estimat på antall privatfly som ankommer toppmøtet. Den britiske utenriksministeren Liz Truss ble i den forbindelse spurt om det strengt tatt var nødvendig for verdensledere å møte opp personlig på toppmøtet i Glasgow.

Utenriksminister Truss sier det er «fantastisk» at såpass mange verdensledere deltar på toppmøtet.

- Når forhandlingene virkelig strammer seg til, og når du ønsker å se noen i øynene og snakke til dem ansikt til ansikt, kreves det personlig oppmøte, sier Truss til BBC Breakfast mandag morgen.

- Verdenslederne står overfor noen tøffe beslutninger. De er nødt til å forplikte seg til ting de ikke nødvendigvis ønsker å forplikte seg til, når de ankommer toppmøtet. Det er grunnen til at det er helt avgjørende at folk møtes ansikt til ansikt, sier Truss.

Les også: Ett av disse landene har sluppet ut dobbelt så mye klimagasser som det andre landet

- Mer overbevisende hvis de ikke kom i privatfly

Om lag hundre av privatflyene antas å frakte forhandlingsdelegasjoner fra Europa over relativt korte distanser. Mens omtrent 300 private flygninger skal være langdistanseflygninger som kan ta opptil 20 timer.

- Enhver leder fra rike land eller selskaper på vei til Glasgow for å forklare utviklingslandene at vi ikke har råd til å overholde løftet vi ga dem i tidligere forhandlinger, ville vært langt mer overbevisende hvis de ikke ankom i privatfly, sier sjefsforsker for Green Peace i Storbritannia, Doug Parr, til Sunday Mail.

Les også: FNs klimatoppmøte COP26 er i gang

Pressgruppen Transport and Environment har også store innvendinger til at såpass mange klimadelegater velger å benytte privatfly som transportmiddel til FNs klimatoppmøte.

- Et vanlig privatfly, og da snakker vi ikke om Air Force One, slipper ut to tonn med CO2 i timen under flygning. Det kan ikke understrekes nok hvor dårlig privatfly er for miljøet. Det er den verste måten å reise på. Våre undersøkelser tilsier at de fleste flyreiser kunne enkelt blitt gjennomført med vanlige rutefly, sier Matt Finch ved Transport and Environment til samme avis.

Les også: Prins Charles holder åpningstalen på COP26

- Privatfly er veldig prestisjefylt, men det er vanskelig å unngå hykleriet det er å bruke det når man samtidig hevder at man kjemper mot klimaendringer, sier han.

- For å sette det i kontekst er det totale karbonavtrykket til en ordinær borger, inkludert alt de konsumerer og hvor enn de reiser, på omtrent åtte tonn i året. Så en næringslivstopp eller en politiker som flyr en langdistanserute med et privatfly, vil forbrenne mer CO2 enn svært mange alminnelige mennesker gjør på et helt år, sier Finch.

Les også: Spår privatfly-boom: - Dette er helt høl i huet

- Klima-hyklere

Høyrepopulister vet å utnytte det faktum at mange verdensledere velger å benytte nettopp privatfly til det viktige klimatoppmøtet i Glasgow.

- Hver eneste verdensleder eller embetsmann som ankommer COP26 i privatfly, er klima-hyklere. Det er et faktum, skriver Brexit-kongen Nigel Farage i en Twitter-melding samme dag klimatoppmøtet startet.

Les også: Kronprins Haakon fløy rutefly til Davos

Prins Charles, som holder åpningstalen på COP26, har i helgen fått en del kritikk på sosiale medier for å ha brukt privatfly til G20-toppmøtet i Roma og klimakonferansen i Glasgow. Til sammenligning reiser vår egen kongefamilie som regel med rutefly. Kronprins Haakon vakte for eksempel oppsikt da det ble kjent at han reiste med rutefly til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos i 2019. Den gang ble det antatt at om lag 1500 privatfly ankom toppmøtet i Davos.

- Kongefamilien reiser som hovedregel alltid med rutefly, uttalte kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, til Nettavisen den gang.