Skredekspert overbevist om fatale skredulykker denne påsken

EKSPERT: Ingeniør ved Norges Geotekniske Institutt, Kjetil Brattlien, forteller at lagene i påskesnøen er veldig lik det Nord-Norge hadde i fjor da fem mennesker omkom i fjellet.

EKSPERT: Ingeniør ved Norges Geotekniske Institutt, Kjetil Brattlien, forteller at lagene i påskesnøen er veldig lik det Nord-Norge hadde i fjor da fem mennesker omkom i fjellet. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Snøforholdene i fjellet ligner situasjonen i fjor. Skredekspert Kjetil Brattlien frykter det vil lede til nye dødsfall.

(nordlys.no): Denne helga innleder svært mange årets påskeferie, og for mange er det utsiktene til ski- og skuterturer i snørike fjell som frister.

Men risikoen er stor for snøskred, advarer skredekspert Kjetil Brattlien, som er ingeniør ved Norges Geotekniske Institutt (NGI). Han mener forholdene tilsier at årets påske kan bli like preget av snøskred som fjorårets.

– Snøskred er et resultat av lagdeling i snøen og hvilke værforhold vi har. Lagdelingen vi nå ser i deler av Nord-Norge er dessverre veldig lik den vi hadde i fjor, sier Brattlien til Nordlys.

Løse lag

Han forklarer at den lange godværsperioden i januar og februar har medført helt løse snølag nederst. Deretter har det kommet til desl mye snø i både mars og hittil i april. Resultatet er svært mange skred.


– Det har gått massevis av skred. Jeg var selv i Troms i to uker i midten av mars. Da gikk det hundrevis av skred. Mange av dem har også vært uvanlig store, sier Brattlien.

Han frykter det verste når årets påskeutfart står for døra. Mange skred utløses nemlig av personer som beveger seg i bratt terreng.

– Det vil overraske meg dersom det ikke skjer en fatal skredulykke i Troms denne påsken.

Høy beredskap

I fjor omkom fem personer i snøskred i Troms i perioden rundt påske:

17. mars 2013 døde en mann i snøskred på Kattfjordeidet.

24. mars 2013 omkom en mann i skred utenfor løypene i Kroken skisenter.

26. mars 2013 omkom tre skuterførere i skred i Tromdalen på Senja.

I tillegg omkom en kvinne 21. april 2013 da en snøskavl brakk og hun falt utfor et stup fra fjellet Storhaugen i Nordreisa.

Så langt vinteren 2014 har fire personer omkommet i snøskred her i landet. Tre av ulykkene har skjedd i Nord-Norge.

I helgen var det faregrad to – moderat – for snøskred i store deler av Nord-Norge. Det er ved faregrad 2 og 3 at flest personer omkommer i skred.

De frivillige redningsmannskapene i nord er i høy beredskap i påsken. Operativ leder i Troms Røde Kors Hjelpekorps, Tor Indrevoll, sier de totalt har rundt 370 personer parat til innsats. Det inkluderer dem som er i «hjemmeberedskap» også i populære hytteområder som Kilpis og Altevatn.

– Vi har betydelig med mannskap i hele fylket, sier Indrevoll.

Også Norsk Folkehjelp er klar til innsats. Vegard Standahl Olsen i Norsk Folkehjelp sier de blant annet har beredskap både i Tromsø, Nord-Lenangen og Midt-Troms samt i flere andre byer i nord.

Trygge terreng

Olsen har lang erfaring med snøskred, og er Norsk Folkehjelps rådgiver innen temaet. Han oppfordrer folk til å følge nøye med på nettsteder som varsom.no slik at man er best mulig forberedt når man skal ut i påskefjellet.

– Følg med på utviklinga, og bruk sunn fornuft. Det er absolutt mulig å ferdes trygt i fjellet.

Det samme mener skredekspert Kjetil Brattlien.

– Folk har faktisk størst glede av å ferdes i skredtrygge terreng. Det burde være helt unødvendig å oppsøke risikable terreng, når man kan ha det mer moro i trygge områder. Om man tror man er med i «Oppdrag Nord-Norge», og absolutt må sette utfor vertikale renner med ski eller brett, så utsetter man seg selv for en stor risiko.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag