Se video øverst: Politiet kom med det tøffe budskapet og levner ikke noe håp lenger.

- Det er med stor sorg at vi ikke nå har håp om å finne mennesker i livet. Ti mennesker har mistet livet, tre av dem er fortsatt borte. Vi har gjort alt i vår makt, men denne naturkatastrofen har hatt betydelige krefter. De omkomne har omkommet relativt raskt, sa politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt innledningsvis.

- Den siste uken har vi gjort alt vi kan for å redde liv. Vi har undersøkt alle områder der det var mulig å tenke seg at noen kunne overleve. Vi har gjort alt som står i vår makt, men denne naturkatastrofen har hatt betydelige krefter i raset. Vi ser at de som er omkommet, har omkommet relativt raskt, la hun til.

Nå vil redningsmannskapene jobbe videre for å finne de som fortsatt ikke har blitt gjort rede for, og som nå har status som antatt omkomne.

- Selv om vi ikke har håp om å finne flere overlevende, er ikke letingen over. Vi går nå over i en annen fase, der vi jobber for å finne alle som er borte, sa Øystese.

Dypt preget

Ordfører Anders Østensen (Ap) var alvorstynget da han snakket til pressen.

- Det er veldig tungt å tenke på alle som er rammet. Dette er et hardt slag, men vi har ventet på det. Jeg er dypt preget, sa han nærmest gråtkvalt.

- Vi må takke politimesteren og alle hennes styrker og brann og redning fra forskjellige avdelinger, som har stått nede i rasgropen og gjort sitt beste med fare for egen sikkerhet, la ordføreren til.

Politiet innsatsleder på stedet, Roy Alkvist, fortalte at redningsmannskapene nå avventer nye instrukser fra NVE om hvordan leteaksjonen skal legges opp videre.

- Et hardt slag

Fridtjof Heyerdahl, som er innsatsleder for helsepersonellet på stedet, sier at de til nå har ment at det kunne være mulig å overleve der det har vært luftrom og en viss grad av isolasjon i skredet.

- Nå har vi imidlertid utelukket og avklart at det ikke finnes flere slike steder hvor man kan overleve. Det er en emosjonelt veldig tung beslutning, men det er likevel riktig og logisk å gå over i en annen fase nå, sa Heyerdahl.

Nytt ras

Tirsdag gikk det et ras i området der redningsmannskaper arbeider. Det førte til at alle mannskaper raskt måtte trekke seg ut. Ingen ble skadd.

Les også: Her er bildene hydrogeologen mener varslet om fare for leirskred (+)

- Jeg var ute i gropa da alarmen gikk. Jeg tror ikke vi brukte et minutt ut. Vi var ute på trygg grunn på et øyeblikk, uttalte innsatsleder Kenneth Wangen fra brannvesenet på en pressebrief klokka 13.

30 ganger to meter raste ut

Han sier han opplevde evakueringen som udramatisk.

Raset som gikk hadde en bredde på 30 meter og en dybde på to meter, mens raskanten er 7 til 10 meter.

Det var noen dramatiske minutter for letemannskapene:


- Alle er godt ivaretatt og er nå trekt ut av rasområdet. Dette viser at dette er et risikofylt arbeid, uttalte innsatsleder Roy Alkvist til mediene rett før klokka 12.

Da hadde alarmen gått, og samtlige redningsmennskaper fra ulike etater måtte trekke seg ut.

NTBs fotograf Terje Pedersen var til stede da det nye skredet gikk.

- Alle løp og skrek og kom seg i sikkerhet, forteller han.

Tre personer fortsatt savnet

Letemannskapene fortsetter tirsdag søkene i skredområdet i Gjerdrum. Aksjonen har fremdeles status som leting etter mulig overlevende. Mandag kveld var alle sju som hittil var funnet omkommet blitt identifisert.

Tre personer har status som savnet: Rasa Lasinskiene (49), Ann-Mari Olsen-Næristorp (50) og hennes datter Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13).

Funn av hund ga nytt håp

Det er natt til tirsdag ikke funnet flere av de til sammen ti savnede, men en hund ble mandag kveld hentet i live ut fra ruinene. Funnet av hunden gir håp om at det fremdeles skal være mulig å finne overlevende, uttalte politiets innsatsleder Roy Alkvist på pressekonferansen tirsdag.

- Det var en gladmelding i går. Det ble funnet en hund. Det gir oss nytt håp om å finne flere overlevende, sa han.

Det var mandag kveld at funnet av hunden ble kjent. Den ble funnet i et hulrom i vrakdelene av et hus.

- Det har foregått et søk i rasområdet her gjennom hele natta. Det har vært et betydelig antall mannskaper og hunder som har gjennomsøkt deler av området, blant annet den bygningsmassen man har kommet til. Nå har man latt det stå i ro for at hundeekvipasjene skal få et nytt fertbilde når vi nå starter opp igjen, uttalte innsatslederen.

Les også: Hund reddet ut av skredområdet i Gjerdrum

Seksmannsbolig ligger opp ned

- Jobben har pågått i hele natt ufortrødent videre i en seksmannsbolig som ligger opp ned. Den har blant annet gått ut på å ta seg gjennom gulvet, som ligger opp. Det er ikke gjort noen funn så langt, uttalte operasjonsleder Terje Marstad til Romerikes Blad tirsdag morgen.

- Vi har tilgang til en del av bygningsmassen, uttalte innsatsleder Roy Alkvist til TV 2.

Les også: Disse ti har vært savnet siden leirskredet gikk: – Vi håper og ber om at et mirakel eller to skal skje