Saken oppdateres.

Redningsmannskaper går fredag kveld inn i en ny fase, og har fredag kveld avsluttet arbeidet som har pågått nede på bakken i skredområdet fredag.

Det opplyser innsatsleder Roger Pettersen fredag ettermiddag. Arbeid fra bakken kan ikke fortsette etter mørkets frembrudd, og redningsaksjonen fortsetter nå fra luften.

Se video fra pressebriefen øverst i saken.

- Bakkestyrkene er trukket inn og vil sette i gang igjen i morgen tidlig, sier Pettersen.

Han avviser at letemannskapene mister verdifull tid når de nå tar bakkemannskapet ut, og påpeker at det å ha mannskap på bakken krever en høyere grad av sikkerhet.

- Det er en annen risiko ved å ha personell på bakken enn å ha dem oppe i lufta.

Funnet omkommet

En person er fredag funnet omkommet i rasområdet. Pårørende er i ferd med å bli varslet.

- Det har vært en utvikling i saken. Det er gjort funn av en person, men denne personen er dessverre bekreftet omkommet, sier innsatsleder Roy Alkvist under en pressekonferanse klokken 15.00.

Funnet har skjedd nylig, og nødetatene har foreløpig ikke kommet langt nok i arbeidet til at personen er identifisert. Derfor er de pårørende foreløpig ikke varslet.

Samleside: Les alt om skredet i Gjerdrum her

Alkvist opplyser at de ikke ønsker å svare på spørsmål angående utviklingen i saken per nå. De ønsker heller ikke å si noe om kjønn eller alder på vedkommende.

- Våre tanker går til de som har mistet en av sine kjære. Alle i redningsaksjonen har dette med seg. Vi må fortsatt jobbe hardt og intensivt i dette arbeidet videre. og vi har fullt fokus på å finne overlevende. Vi har tatt høyde for vi kan finne omkomne mennesker, sier innsatsleder Roger Pettersen.

Fortsatt tro på å finne overlevende

Pettersen gjentar under pressebriefen 17.30 at de fremdeles har hovedfokus på å finne overlevende og at aksjonen er en redningsaksjon.

- Vi mener fortsatt vi kan finne overlevende i skredområdet. At det nå er gjort et funn, forteller oss at vi er i et område der det kan være folk, sier innsatsleder for helsevesenet på stedet, Bjørn Nuland, til TV 2.

- Det har vi inntil vi får andre medisinske vurderinger eller at man har søkt gjennom rasområdet såpass godt, sier han.

Samtidig tar nødetatene høyde for at det også kan være flere omkomne.

- Vi vil nå i løpet av kvelden og natten forberede oss på oppstart i morgen tidlig. Vi legger planer for dette arbeidet, slik at vi kan starte så snart lyset kommer i morgen tidlig, sier Pettersen.

Luftambulanse på stedet

Like før 14.30 landet en luftambulanse ved skredområdet, det skriver Romerikes Blad. Det er uklart hvilken betydning dette har.

- Vi er i gang med å søke inn i rasmassene. Det er fortsatt noe utglidninger i den øvre delen av rasområdet. Det innebærer en risiko for de som jobber der, men det gir oss noe avlastning i forhold til trykket som er på raskanten, uttalte Alkvist under en pressebrief klokken 12.00 fredag.

Han opplyste at de har valgt å ikke bruke broleggeren fra Forsvaret på grunn av at de anser den for å være litt for tung til å kjøre inn i området. Fredag ettermiddag har det pågått mye arbeid med å få lagt vei slik at broleggeren kan brukes.

Det er sendt inn mannskaper fra USAR, hunder og et støtteapparat inni skredområdet.

- Det er en til to boliger vi ønsker å få undersøkt, men vi må gjøre fortløpende vurderinger i forhold til hvor vi kan sette inn ytterligere innsats, sa han videre.

De har lagt ned styrofoam-plater som dominobrikker nede i skredområdet, for å kunne bevege seg der nede, opplyste Alkvist videre.

Går inn i rød sone

På bakgrunn i analyser fra NVE, ble det planlagt å gå inn i en del av rød sone i rasområdet.

- Det er en operasjon med en viss risiko. Mannskap fra USAR-teamet, brann, helse og politi vil gå inn i området, uttalte Alkvist tidligere fredag og la til:

- Vi ønsker å sjekke ut noe av bygningsmassen, og ser at det ved hjelp av en brolegger er mulig å komme seg inn i noe av det.

På spørsmål om han kunne utdype litt mer om risikoen ved en slik operasjon, forklarte innsatslederen at det selvfølgelig er en viss risiko.

- Derfor er vi avhengige av å ha med betydelig mannskap inn, for å eventuelt trekke ut hastig.

Alkvist opplyste at det er for tidlig for han å si noe om bygningene de skal gå inn fredag tilhører noen av de personene det ikke er gjort rede for.

Les mer: Evakuert Gjerdrum-politiker sier kommunen må tenke nytt om tunge bygg

Fortsatt ustabil situasjon

Norges vassdrags- og energidirektorat vil gjennomføre laboratorieundersøkelser for å vurdere evakueringsområdet i Gjerdrum. Det er fortsatt fare for skred.

– Det er viktig å melde at vi ved hjelp av dronebilder i natt ser at det er gått nye avskallinger i skredgropen. Det er fortsatt en ustabil situasjon i skredgropen som må overvåkes nøye, sa Toril Hofshagen i NVE på en pressebriefing fredag morgen.

Hun uttalte at det er ansett som forsvarlig å gjennomføre forsiktige undersøkelser på bakkenivå i skredområdet fredag, men at det fremdeles er fare for nye skred.

Les mer: Hunden Milli hentet ut fra skredet

Kjørt inn grus

Gjennom hele natten har det blitt kjørt inn grus og stein for å kunne stabilisere veien inn til skredområdet i forbindelse med redningsarbeidet i Gjerdrum.

Lastebiler har kjørt fram og tilbake ved skredområdet gjennom natten, skriver Romerikes Blad.

– Disse har kjørt inn stein og grus for å stabilisere veien inn til skredet slik at vi kan få plass broleggeren fra Forsvaret, sier innsatsleder Alkvist.