Gå til sidens hovedinnhold

Skredet i Gjerdrum: søker med droner gjennom natten

Redningsmannskapene planlegger fredag kveld for å kunne komme i gang med arbeid på bakken igjen så snart som mulig lørdag morgen. i en pressebrief klokken 21.

- Vi setter i gang så fort det er forsvarlig, sier innsatsleder Dag Andre Sylju fredag kveld.

Det ble under en pressekonferanse klokken 17.30 onsdag klart at redningsmannskapene gikk over i en fase der arbeidet som har pågått nede på bakken i skredområdet, avsluttes for dagen.

Det opplyste innsatsleder Roger Pettersen.

Se video fra pressekonferansen øverst i saken.

Arbeid fra bakken kan av sikkerhetsmessige årsaker ikke fortsette etter mørkets frembrudd, og redningsaksjonen fortsetter fredag kveld og natt til lørdag fra luften.

- Bakkestyrkene er trukket inn og vil sette i gang igjen i morgen tidlig, sa Pettersen fredag ettermiddag.

Søker fra luften

Gjennom kvelden og natten vil det søkes i området gjennom overvåkning og scanning med droner og varmesøkende kameraer. Dette er blitt brukt gjennom hele redningsaksjonen.

Pettersen avviser at letemannskapene mister verdifull tid når de nå tar bakkemannskapet ut, og påpeker at det å ha mannskap på bakken krever en høyere grad av sikkerhet.

- Det er en annen risiko ved å ha personell på bakken enn å ha dem oppe i lufta, sa Pettersen.

Onsdag sa Pettersen at kameraene scanner området kontinuerlig. På spørsmål om hvorvidt dette har reddet liv etter skredet, svarte innsatsleder han bekreftende:

– Ja, det vil jeg si. Men det er den totale innsatsen som har bidratt til at vi har reddet liv.

Omkommet blir obdusert

Fredag formiddag ble redningsmannskaper sendt ned til et spesifikt sted i skredområdet etter at risikorapporter vurderte det som et relativt stabilt område. Operasjonen tok sikte på å lete gjennom det som var restene av én eller to boliger.

Ved 14.30-tiden ble én person funnet omkommet i det sentrale skredområdet. Ifølge TV 2 opplyser redningsmann Tmas Nordberg i den svenske USAR-styrken at vedkommende ble funnet i en av bygningene.

Personen som ble funnet død, blir obdusert. Politiet håper på å få svar allerede lørdag.

– Jo før, jo bedre. Er vi heldige kan vi ha svaret i morgen, sa operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til VG fredag kveld.

Politiet håper at obduksjonen kan gi pårørende en avklaring, men også bidra i etterforskningen.

– Denne personen er jo hentet fra et bygg. Men er det vedkommende som bor i bygget eller ikke? Får vi disse svarene, kan vi da lese hvordan massen har drevet med ting. I en slik konstellasjon i kvikkleire, kan mye bli blandet inn i hverandre, sier Marstad.

Politiet opplyste tidligere at de jobbet med å varsle pårørende. Ifølge en pressemelding fra politiet like etter klokken 19 er ikke den omkomne identifisert enda.

– Vi er i dialog med alle pårørende. Det er viktig for oss å ha god kommunikasjon med dem slik at de hele tiden vet hvordan vi arbeider, sa Pettersen tidligere fredag ettermiddag.

Les mer: En person funnet omkommet i skredområdet

Brannvesenet vurderer utvidet søksområde

Innsatsleder brann, Geir Søndrål, opplyser fredag kveld at brannvesenet muligens utvider søksområdet og for å kunne ta seg inn i flere bygg i skredmassene i Gjerdrum lørdag.

– Ja, vi legger planer for det nå. Målet er å fortsette søket med full kraft i morgen. Vi har ikke landet planene helt om hvor mange og hvor mye, men det blir ikke brukt mindre ressurser i morgen enn i dag, sa Søndrål til TV 2 fredag kveld.

Innsatslederen sier at rundt 30 personer har arbeidet i skredmassene fredag.

Skredet gikk natt til onsdag. I 14.30-tiden fredag ble én person funnet død.

Les også

Disse ti har vært savnet siden leirskredet gikk: – Vi håper og ber om at et mirakel eller to skal skje

Gjerdrum-ordføreren: – Håper inderlig at det finnes flere overlevende

Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap) sier til pressen 21 fredag kveld at han velger å ha håp om at det er levende personer blant de savnede i skredmassene.

– De harde konsekvensene av denne tragedien treffer oss. Vi må fordøye og ta imot. Vi er ikke uforberedt, men det er knalltøft, sa Andersen til TV 2 fredag kveld.

På spørsmål om det er mulig å finne overlevende i skredområdet, svarte han at han velger å høre på politiet.

– Jeg velger å høre på politiet når de sier de har en pågående redningsaksjon og velger å følge med når de sier at det hele er avsluttet. Man vil jo gjerne ha håp, men vi ser jo hvordan skredstedet ser ut, uttalte ordføreren.

Han mottok nyheten om at en person er funnet omkommet med stor sorg, men er glad for at funn er gjort.

– Det er med sorg jeg registrerer at det er funnet en omkommet person, men samtidig er det fint at søket gir resultater og at de blir funnet, sånn at man kan få en verdig begravelse og tatt farvel, sa Østensen til TV 2 tidligere fredag.

Før den døde personen ble funnet, var det meldt om ti savnede personer etter det enorme kvikkleireskredet, som skjedde natt til onsdag. Politiet opplyser til NTB at de går ut fra at den døde er en av de savnede.

– Vi håper jo inderlig at det kan finnes flere overlevende, men vi er glad for alle som kan bli gjort rede for, sier Gjerdrum-ordføreren.

Erna Solberg: - Stor sorg

Operasjonen startet ved 11.30-tiden fredag formiddag, og avsluttes altså fredag ettermiddag. Det er ikke gjort flere funn når søket på bakken avsluttes fredag kveld.

Statsminister Erna Solberg (H) sender sine tanker til de pårørende etter å ha mottatt beskjed om funnet.

– Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden vi har fryktet. Mine tanker går til de som har mistet en de hadde kjær, sier hun.

Fortsetter med full styrke

Ti personer er savnet etter skredet. Det antas at den omkomne er en av disse, men fordi vedkommende ikke er identifisert er det fremdeles 10 som er formelt savnet. Politiet har fredag kveld frigjort navn på alle ti.

– Mørket kommer, men det hindrer oss ikke i de planene vi driver med og som vi legger for resten av kvelden og natten, sa innsatsleder Roger Pettersen på en pressebrifing tidligere fredag ettermiddag.

Les også: Nye bilder fra rasstedet viser omfanget av kvikkleireskredet på Gjerdrum

Det er tredje gang mørket har senket seg over det enorme skredområdet i Gjerdrum. Likevel har nødetatene jobbet gjennom nettene i håp om å gjøre funn.

Politiets innsatsleder Dag André Sylju understreket ved 21-tiden fredag kveld at de fortsatt leter etter overlevende etter skredet.

– Vårt utgangspunkt er at det er fortsatt mulig å finne levende mennesker i skredområdet, så fortsatt er dette en redningsaksjon.

Les også: Lisbeth (54) og sønnen Marius (29) er savnet etter skredkatastrofen: – Ubeskrivelig vanskelig og smertefull situasjon

Har lagt plater

Gjennom hele natten ble det kjørt inn grus og stein for å kunne stabilisere veien inn til skredområdet i forbindelse med redningsarbeidet. Planen var å få på plass en brolegger, men den har så langt vært regnet som for tung for det aktuelle området.

Nødetatene har isteden lagt ned styrofoam-plater som ligger som dominobrikker nede på gjørma i skredområdet.

– Vi overvåker hele tiden grunnforholdene der det nå jobbes, samt ute i det øvrige terrenget i skredgropen. Vi har satt inn store ressurser for å gjøre denne operasjonen så trygg som mulig, fortalte regionsjef Toril Hofshagen i NVE tidligere fredag.

Helseberedskapen trappet opp

Samtidig som den omkomne personen ble bekreftet funnet, sier helsevesenet at de har trappet opp bemanningen for å kunne ta imot eventuelle overlevende. Innsatsleder helse Bjørn Nuland sa fredag at de fremdeles har tro på å finne overlevende drøyt to og et halvt døgn etter skredet.

– Nå har vi funnet en omkommet, men vi er fortsatt i trua om at vi skal finne overlevende. Det har vi inntil vi får andre medisinske vurderinger eller at man har søkt gjennom skredområdet såpass godt, sier Nuland til NRK.

– Det har vi inntil vi får andre medisinske vurderinger eller at man har søkt gjennom skredområdet såpass godt, sier han.

Kirken åpen gjennom nyttårshelgen

Som følge av skredulykken vil Gjerdrum kirke holde åpent fra klokken 10 til 22 gjennom hele nyttårshelgen, skriver Dagen.

– Vi inviterer til stillhet, lystenning, fellesskap og tilbud om samtale, sier kirkeverge Dagrun Agnete Ødegaard til VG.

Myndighetene har gitt ros for at lokalsamfunnet har stilt opp i kjølvannet av katastrofen. Mange er blitt hjemløse og trenger bistand. Derfor er det blitt opprettet en pengeinnsamling for skredofrene i Gjerdrum.

Les også

Redde nordmenn ringer ned NVE

Ressursnettverket for barn og unge (RBU) og Gjerdrum kommune samarbeider om pengeinnsamlingen. I tillegg har Røde Kors åpnet et gavemottak i Holterhallen i nabokommunen Nannestad.

Samleside: Les alt om skredet i Gjerdrum her

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken