*Nettavisen* Nyheter.

Skredområde på Svalbard sperret til 3. januar

Bilder tatt av skredeksperter i NGI (Norges Geotekniske Institutt) viser ødeleggelsene på nært hold i husene som ble hardest rammet av snsøkredet i Longyearbyen på Svalbard lørdag. Foto: Kjetil Brattlien / NGI / NTB scanpix

Dårlige værutsikter gjør at det avsperrede området etter snøskredet i Longyearbyen holdes stengt til søndag 3. januar.

29.12.15 17:52

Den opprinnelige planen var å vurdere ferdselsforbudssonen på ny fredag. Det er imidlertid varslet mildvær og nedbør rundt nyttår, og dette er ventet å vare til søndag.

– Ifølge NVE vil dette været gi ustabilitet i fjellsiden på Sukkertoppen i denne perioden, og på bakgrunn av dette er det besluttet at ferdselsforbudet av 21.12.15 opprettholdes fram til søndag. Fra søndag av meldes det kaldere vær, som vil være en positiv faktor i forhold til ytterligere stabilisering av snølagene på Sukkertoppen på litt lengre sikt, skriver Sysselmannen på Svalbard.

Les også: Forsker mener skredfare ikke burde kommet overraskende

Overvåkes gjennom helgen

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) og Norges Geotekniske Institutt (NGI) sender fredag opp personell for å overvåke skredsituasjonen gjennom helgen og framover. De skal også begynne arbeidet med videre oppfølging av situasjonen gjennom vinteren.

Om ettermiddagen søndag 3. januar vil det være et nytt møte hvor evakueringssonen vil bli nøye vurdert.

– Gitt at det kalde været meldt fra 3. januar vedvarer, vil deler av evakueringssonen kunne bli frigitt, opplyser Sysselmannen.

Les også: Jente (2) døde etter snøskredet på Svalbard

Ekstra vurdering

Når det gjelder den øverste rekken av hus i det skredutsatte området, regner ikke Sysselmannen med at dette området blir åpnet i første omgang. Dette gjelder vei 222, 224, 226 og 228, altså nærmest foten av Sukkertoppen.

– Årsaken er at akkurat dette området vil bli gitt ekstra nøye vurdering opp mot skredsikkerhet, noe som vil ta ekstra tid, heter det.

To døde

Enorme snømasser fra fjellet Sukkertoppen rammet et titall hus noen hundre meter fra hovedgata i Longyearbyen lørdag 19. desember.

42 år gamle Atle Husby døde i selve skredet, mens to år gamle Nikoline Røkenes døde dagen etter på sykehus.

Som følge av ulykken har Longyearbyen fått daglig varsling av snøskredfaren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag