Skrekkdag på børsen

Foto: (Scanpix/Montasje)

Global bekymring rir børsene som en mare.

Fornyet global bekymring rundt gjelden til eurolandene og svak åpning på Wall Street sørget for mollstemning på Oslo Børs onsdag. Hovedindeksen ble sendt ned 2,95 prosent til 357,79 poeng.

Oljeprisen stupte
For oljetunge Oslo Børs hjalp det heller ikke at oljeprisen falt kraftig tilbake etter at dollaren styrket seg mot de største valutaer. I tillegg smittet den økte usikkerheten i aksjemarkedet over på oljemarkedet. Da børsen stengte ble et fat brent nordsjøolje omsatt for 73,62 dollar fatet, en nedgang på 3,77 prosent. Et fat WTI-olje ble omsatt for 74,53 dollar fatet, en nedgang på 3,75 prosent.

Statoil-aksjen ble sendt ned 2,80 prosent til 132 kroner. De andre tungvekterne fikk også hard medfart. Kunstgjødselselskapet Yara falt 4,59 prosent til 241 kroner, mens Hydro seilet ned 5,16 prosent til 41,93 kroner. DnB Nor aksjen slo følge ned med finansaksjene i Europa og USA. Aksjen stengte ned 5,22 prosent til 63,55 kroner.

Statsgjeld bekymrer
Fornyet bekymring rundt gjelden i Hellas og Portugal bidrar til å senke risikoappetitten i markedene.

Nå har situasjonen i Portugal også fått markedets oppmerksomhet. Den voksende gjelden i Portugal og ikke minst hvordan den økonomiske utviklingen i landet går har fått markedets oppmerksomhet torsdag. I tillegg tynger det enorme underskuddet til Hellas finansmarkedene.

- Det er mye usikkerhet rundt utenlandsgjelden. Mange hadde trodd at problemene i Hellas var et mindre problem, men det stemmer ikke. Dersom Hellas har problemer kan vi trekke en rett linje til andre land med tilsvarende problemer, sier strateg John Haynes ved Rensburg Sheppards i London til nyhetsbyrået Bloomberg.

Norske Skog dundret ned
Norske Skog falt 8,90 prosent til 8,70 kroner etter at de la fram sine resultater etter fjerde kvartal. Papirprodusenten klarer ikke helt innfri forventningene med sine tall, og tegner også et dystert bilde for utsiktene.

Norske Skog fikk et helårs EBITDA-resultat for 2009 på rundt 2,2 milliarder kroner. Det er altfor lavt, ifølge analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities.

- Selskapet trenger et helårs EBITDA-resultat som er markant høyere for å komme i balanse. Norske Skog er dermed i sterk ubalanse, og det betyr at situasjonen er kritisk. Selskapet må få til større kostnadskutt, samt at gjelden bør reduseres for å holde på den kapasiteten de har i dag, sier Sivertsen til SIX News.

Det ble omsatt aksjer for 8,02 milliarder på Oslo Børs torsdag, og det ble foretatt 77.235 handler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag