RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skrekkmåned på børsen

Sist oppdatert:
Skuffelsene sto i kø på Oslo Børs som falt 20 prosent i januar.

Torsdag ble nok en dyster dag for investorene på Oslo Børs som dermed avsluttet skrekkmåneden januar. Totalt har Oslo Børs falt 20 prosent siden nyttår.

Drevet av finansielle uro blant noen spesielle forsikringsselskaper i USA falt hovedindeksen på Oslo Børs 3,41 prosent til 393,87 poeng torsdag. Svake makrorapporter fra verdens største økonomi bidro heller på stemningen.

NA24 - din næringslivsavis

Det nye ordet på leppene til finansfolket er «monoline». Ordet blir benyttet til å beskrive en særordning i det finansielle systemet i USA og benyttes på selskaper som garanterer og forsikrer obligasjoner og andre verdipapirinstrumenter. Obligasjonslån er en viktig finansieringskilde til næringslivet og for å lokke spekulanter til å finansiere i denne typen papirer er det behov for noen som kan garantere at renter og utbetalinger blir gjennomført.

Skremmende effekter
Finansielle forsikringsselskaper som faller inn under beskrivelsen «monoline» har i økende grad begynt å merke den anstrengte situasjonen i kredittmarkedet. Banker og andre finansinstitusjoner har måttet realisere store tap knyttet til spekulasjoner i diverse strukturerte produkter der blant annet obligasjoner inngår. I en smitteeffekt har dette medført store tap for disse finansielle forsikringsselskapene som står i fare for å miste livsnødvendig kredittvurderinger fra ratingselskaper.

Problemene innen dette segmentet har skapt store bekymringer for finansieringsproblemer i finansmarkedet vil vedvare. Dette øker usikkerheten i markedet som igjen gir utslag i fallende børskurser.

Flere trygdesøkende
Mange økonomer håper av den amerikanske sentralbankens store rentekutt skal stimulere den nedadgående amerikanske økonomien. Nå sår pessimistene tvil om rentekuttene er nok til å hindre en alvorlig finansiell krise i USA.

Den amerikanske sentralbanken har i sin analyse av situasjonen i den amerikanske økonomien trukket frem den svake utviklingen i arbeidsmarkedet. Denne utviklingen har ikke vært synlig i de offisielle ukentlige tallene som har kommet fra arbeidsdepartementet. Nå viser det seg derimot at antallet som søker til stønad etter arbeidsledighet øker.

Sammen med svakere vekst forbruk og økt inflasjon har aksjemarkedene fått noe nytt å tenke på.

For Oslo Børs har fallet i oljeprisen også forsterket nedturen. Vekstfrykt i verdens største økonomi rammer oljemarkedet og sendte marskontrakten på nordsjøolje ned 2,08 prosent til 90,60 dollar fatet torsdag. StatoilHydro ble dermed sendt ned 3,40 prosent til 139,20 kroner.

Flere av tungvekterne hadde en tung dag. REC falt 4,21 prosent til 136,50 kroner, mens Orkla endte ned 5,16 prosent til 69,90 kroner. Yara falt 3,23 prosent til 255 kroner.

Fikk skambank
Det gikk likevel hardere utover seismikkselskapet Petroleum Geo-Service. Selskapet sendte ut et resultatvarsel for fjerde kvartal. Det er ikke første gang de nedjusterer sine egne forventninger til utviklingen i akkurat denne perioden. Denne gangen skylder selskapet på mannskapsmangel tilknyttet den landbaserte virksomheten i Libya. I tillegg har de fortsatt kostnadspress i resten av virksomheten. Det gjør at PGS nå venter å legge frem et justert driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 165 millioner dollar i fjerde kvartal.

Markedet var ikke nådig og sendte aksjen ned 13,31 prosent til 114 kroner.

Oljeselskapet CanArgo fikk også skikkelig juling torsdag morgen. Aksjen opplevde himmel og helvete onsdag. Først ble det et voldsomt løft etter lovende resultater fra en brønn i Georgia. Det varte bare noen få timer. Mot slutten av dagen sendte de ut en ny melding der de melder om nye problemer med samme brønn. Da bar det rett utfor. Torsdag falt CanArgo-aksjen 13,96 prosent til 3,39 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere