RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skrekkrapport: Disse byene kan forsvinne under vann

En kvinne og et barn avbildet mens de sitter på en benk i delstaten New York, etter at orkanen «Irene» rammet deler av delstaten høsten 2011 (arkivbilde). Klimaforskere spår at flere storbyer, deriblant New York, vil forsvinne under vann om vi brenner opp alle oljereservene i verden.
En kvinne og et barn avbildet mens de sitter på en benk i delstaten New York, etter at orkanen «Irene» rammet deler av delstaten høsten 2011 (arkivbilde). Klimaforskere spår at flere storbyer, deriblant New York, vil forsvinne under vann om vi brenner opp alle oljereservene i verden. Foto: Emmanuel Dunand (Afp)
Sist oppdatert:
Dyster framtid for flere metropoler om vi fortsetter å brenne fossile brensler.

En ny klimarapport tegner et dystert bilde av fremtiden dersom alle oljereservene i verden blir brent opp og sluppet ut i atmosfæren.

Forskerne bak rapporten, som er publisert i Science Advances, mener all Antarktis-isen vil smelte om alle oljereservene blir brent opp, og at dette på sikt vil sørge for at havnivået stiger med 60 meter, skriver The Independent.

Flere metropoler risikerer dermed å forsvinne under vann. Mens det i tidligere rapporter har vært mest fokus på issmeltingen i Vest-Antarktis, hvor det har vært mest issmelting, har den nye rapporten også vektlagt issmeltingen i Øst-Antarktis.

- Den vestantarktiske isen kan allerede ha vippet over i en tilstand med ustoppelig issmelting. Men hvis vi ønsker å videreføre byer som Tokyo, Hongkong, Shanghai, Calcutta, Hamburg og New York som vår fremtidige arv, må vi avverge at det vipper over i Øst-Antarktis, sier professor Anders Levermann ved Potsdam Institutt for klimaforskning, skriver avisen.

Professor i klima, Anders Levermann.

En milliard mennesker
Ken Caldeira ved Carnegie vitenskapsinstitusjon, som også har deltatt i forskningen, sier at hjemmene til mer enn en milliard mennesker vil oversvømmes om vi ikke slutter å slippe ut enorme mengder med CO2 i atmosfæren vår.

Professor Levermann tviler imidlertid på at vi noensinne kommer til å brenne opp absolutt alt av oljereserver i verden, men understreker at en enorm mengde fossilt brennstoff fortsatt kan bli brent opp og utgjøre en betydelig risiko for Antarktis-isen.

- Om vi fortsetter å øke utslippene hvert år i samme omfang vi har gjort før, vil alt være brent opp innen 150 år, sier han.

30 meter på 1000 år
Rapporten spår ingen konkret mengde med issmelting i løpet av dette århundret, men anslår at havnivået vil stige i gjennomsnitt tre centimeter hvert år de neste tusen årene, hvilket innebærer en stigning på 30 meter innen tusenårsskiftet.

Fakta: FNs klimatoppmøte i Paris

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* FN-konferanse som varer fra 30. november til 11. desember 2015. Verdens stats- og regjeringssjefer inviteres til å delta på åpningsdagen.
* Målet er enighet om en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.
* De nesten 200 landene skal legge fram frivillige nasjonale utslippsmål i god tid før møtet. Bare litt over 30 land overholdt fristen som var 1. april. Kilder: UNFCCC, NTB, Reuters (©NTB)

- Det er mye enklere å forutse at en isbit i et varmt rom vil omsider smelte enn det er å fastslå eksakt når den vil forsvinne, sier professor Ricarda Winkelmann ved Potsdam Institutt for klimaforskning.

Klimatoppmøte
I månedsskiftet november/desember avholder FN et klimatoppmøte i Paris. Hensikten er å erstatte Kyoto-avtalen med en ny bindende, internasjonal klimaavtale. Det forrige klimatoppmøtet i København endte som kjent i fiasko.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere