En ny klimarapport tegner et dystert bilde av fremtiden dersom alle oljereservene i verden blir brent opp og sluppet ut i atmosfæren.

Forskerne bak rapporten, som er publisert i Science Advances, mener all Antarktis-isen vil smelte om alle oljereservene blir brent opp, og at dette på sikt vil sørge for at havnivået stiger med 60 meter, skriver The Independent.

Flere metropoler risikerer dermed å forsvinne under vann. Mens det i tidligere rapporter har vært mest fokus på issmeltingen i Vest-Antarktis, hvor det har vært mest issmelting, har den nye rapporten også vektlagt issmeltingen i Øst-Antarktis.

- Den vestantarktiske isen kan allerede ha vippet over i en tilstand med ustoppelig issmelting. Men hvis vi ønsker å videreføre byer som Tokyo, Hongkong, Shanghai, Calcutta, Hamburg og New York som vår fremtidige arv, må vi avverge at det vipper over i Øst-Antarktis, sier professor Anders Levermann ved Potsdam Institutt for klimaforskning, skriver avisen.

En milliard mennesker
Ken Caldeira ved Carnegie vitenskapsinstitusjon, som også har deltatt i forskningen, sier at hjemmene til mer enn en milliard mennesker vil oversvømmes om vi ikke slutter å slippe ut enorme mengder med CO2 i atmosfæren vår.

Professor Levermann tviler imidlertid på at vi noensinne kommer til å brenne opp absolutt alt av oljereserver i verden, men understreker at en enorm mengde fossilt brennstoff fortsatt kan bli brent opp og utgjøre en betydelig risiko for Antarktis-isen.

- Om vi fortsetter å øke utslippene hvert år i samme omfang vi har gjort før, vil alt være brent opp innen 150 år, sier han.

30 meter på 1000 år
Rapporten spår ingen konkret mengde med issmelting i løpet av dette århundret, men anslår at havnivået vil stige i gjennomsnitt tre centimeter hvert år de neste tusen årene, hvilket innebærer en stigning på 30 meter innen tusenårsskiftet.

- Det er mye enklere å forutse at en isbit i et varmt rom vil omsider smelte enn det er å fastslå eksakt når den vil forsvinne, sier professor Ricarda Winkelmann ved Potsdam Institutt for klimaforskning.

Klimatoppmøte
I månedsskiftet november/desember avholder FN et klimatoppmøte i Paris. Hensikten er å erstatte Kyoto-avtalen med en ny bindende, internasjonal klimaavtale. Det forrige klimatoppmøtet i København endte som kjent i fiasko.