*Nettavisen* Nyheter.

Skrekkregningen er blitt kuttet i to

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Så mye mindre kan det koste deg.

14.09.11 21:32

Alt som kan gå strømkundenes vei - gjør nettopp det. I vinter kan du derfor forvente at strømregningen blir en brøkdel av fjorårets. Og slik skal det fortsette i mange år dersom ekspertens spådommer slår til.

Som NA24 fortalte i går har strømmarkedet kollapset i den forstand at prisene er i fritt fall. Enkelte magasiner er nå så fulle at kraftprodusentene næmest gir bort strøm gratis. Les mer i saken: Elleville strømpriser.

Kraftig prisnedgang
Like før jul i fjor, i uke 51, var markedsprisen på kraft 87,70 øre per kilowattime inklusive merverdiavgift og påslag fra krafttilbyderne. I går tirsdag lå den på 6,77 øre og i dag onsdag 14. september ligger den på 17,01 øre per kWh.

Gjennomsnittlig spotpris inklusive merverdiavgift i september 2010 var 49,77 øre/kWh.

Stram situasjon i 2010
For ett år siden var situasjonen i strømmarkedet strammere, lavere magasinfylling, mindre snø i fjellet og dårligere tilsigssituasjon enn normalt. Hydrologisk balanse er summen av magasinfylling, snø og tilsig. I tillegg kom det ekstremt lite nedbør utover høsten i fjor. Vi fikk en tørr og kald utvikling. Vi skulle på nytt inn mot en ekstremt kald og tørr vinter skulle det vise seg. En av de kaldeste og tørreste fra 1900 tallet og frem til i dag.

- Disse faktorene gjorde at spotprisen steg og steg inn mot årsskiftet og prisstoppen kulminerte i slutten på desember, begynnelsen på januar 2011. Det var så ekstremt i en periode i desember at svenskene måtte starte opp reservekraft, såkalte oljefyrte kondensanlegg. På disse ligger oppstart kostnadene på mellom 100 og 150 øre per kWh, forteller markedssjef i Gudbrandsdal Energi Jan Ingvald Jansrud til NA24.

Prisene steg derfor kraftig og kundene fikk sjokkartede strømregninger.

Motsatt situasjon i 2011
- Fra Januar 2011 har prisene suksessivt vært fallende og trenden kulminerte tirsdag med at strømprisene, eller kraftprisen som det heter, kollapset, sier Jansrud.

I år er situasjonen helt forskjellig, med en hydrologisk balanse på pluss 11 terrawattimer i Skandinavia. Det betyr at ressurssituasjon i år er mye bedre sammenlignet med fjoråret og vi er fremdeles inne i en våt trend. Per dato er det ingen høytrykk i sikte i følge meteorologen. Det er meldt mye mer nedbør en normalt i tiden fremover.

Tror på makspris rundt 46 øre
- Kunden må være klar over at når vinterforbruket setter inn, må en regne med at spotprisene stiger en del, jeg vil anta i nærheten av marginalkostnadene på kull som ligger i området 46,0 øre per kWh inklusive mva. Men prisene kan også holde seg lavere. Vi har ved flere anledninger tidligere år erfart at det har kommet mye regn både i oktober og november og sågar i desember, så det er ingen som kan gi en fasit på prisnivået fremover, sier Jansrud.

En annen ting som taler i strømkundenes favør er at Finland snart åpner sitt nye store kjernekraftverk. Dette har en årlig produksjon på ca 12 TWh som er forventet inn i strømmarkedet i løpet av 2012.

I tillegg vil det nye felles norsk/svenske elsertifikatmarkedet som trer i kraft fra nyttår generere mye fornybar kraft inn mot år 2020.

- Disse to faktorene bidrar til at de fleste i bransjen tror at Norden går mot et kraftoverskudd i årene som kommer. Det bør dermed blid beytdelig hyggeligere strømregninger for folk flest enn det vi har sett de to siste årene, avslutter Jansrud.

Sparer tusenlapper
Strøm er den viktigste energikilden i norske husholdninger, og står for tre fjerdedeler av det totale stasjonære energiforbruket, eller cirka16.200 kilowattimer, ifølge Statistiske sentralbyrås undersøkelse om energiforbruk per husholdning i 2006.

Dersom dette legges til grunn vil et snittfall i strømprisen på årsbasis spare norske husholdninger slik:

* Fall på 1 øre tilsvarer 162 kroner.
* Fall på 5 øre tilsvarer 810 kroner
* Fall på 10 øre tilsvarer 1.620 kroner
* Fall på 20 øre tilsvarer 3.240 kroner

Foreløpig priskutt 37 prosent
Som tabellen under viser ligger strømprisen i september an til å bli betydelig billigere enn i fjor. I 2010 endte gjennomsnittlig markedspris på 38,46 øre per kWh. Til og med tirsdag 13. september er snittprisen 24,21 øre, en foreløpig prisreduksjon på 37 prosent. Prisene i tabellen er uten merverdiavgift.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag