NEW YORK (Nettavisen): Donald Trump og flere republikanere er rasende fordi flyktninger og asylsøkere nå strømmer mot USA-grensen fra Mexico, noe som også legger stort press på president Joe Biden.

- Ikke kom hit, ikke forlat byen din eller hjemstedet ditt, måtte Biden denne uken ut og si på ABC News til alle flyktninger som vurderer å komme til USA.

Les også: Fra denne busstasjonen kan koronasmittede asylsøkere fritt reise med buss ut i landet

- Dette er en kritisk situasjon

Men lite tyder på at det vil få noen massiv effekt. De siste tallene viser at over 9000 enslige barn kom til grensen mellom USA og Mexico i februar, en tredobling fra året før.

- Dette er en kritisk situasjon, disse barna er fanget i en krise, sier advokaten Leecia Welch, som har besøkt et anlegg i Donna i Texas som huset flere av de aktuelle barna, til New York Times.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

Biden-administrasjonen er under kritikk for å holde flere av barna under fengselslignende omgivelser, og ifølge Welch huset det aktuelle stedet hun besøkte rundt 1000 enslige barn, selv om anlegget bare er godkjent for rundt 250 personer.

Trump: - Kommer til å ødelegge landet vårt

En av de som reagerer sterkt på det som nå skjer ved grensene, er tidligere president Donald Trump.

- De kommer til å ødelegge landet vårt hvis vi ikke gjør noe med det, sier Trump til Fox News.

- For være helt ærlig så vil ikke landet vårt tåle denne økningen. Vi har sjelden opplevd en lignende krise, og vi har så absolutt aldri hatt en slik krise tidligere ved grensen. Men det kommer til å bli mye verre, advarer Trump.

Les også: Ny Joe Biden-video går verden rundt

Biden avviklet «Remain in Mexico»

President Biden har avviklet «Remain in Mexico»-programmet som ble opprettet av Trump og som gjorde at titusener av asylsøkere ble sendt tilbake til Mexico med beskjed om å vente der til søknaden ble behandlet.

Dette gjelder også barn, og daglig ankommer nå rundt 400 enslige barn til USA-grensen, barn som har krav på å bli tatt vare på til asylsøknaden er blitt behandlet.

Les også: Kommer med innstendig bønn til Donald Trump: - Dette kan bli helt avgjørende

Tall NY Times har publisert viser at det fra og med 1. oktober i fjor og frem til nå har kommet 29.700 enslige barn til USA grensen, mot 17.100 barn i samme perioden året før.

Nå frykter man også at rekorden fra mai 2019 skal ryke, der man fikk 11.000 barn til grensene i løpet av en måned.

28 prosents økning

Men også voksne personer strømmer til grensen. Totalt er det kommet over 306.000 flyktninger til USA grensen i den samme perioden, mot 201.600 på samme tidspunkt i fjor. Bare i februar forsøkte over 100.000 migranter fra Mexico, Guatemala, Honduras og El Salvador å krysse grensa, en økning på 28 prosent fra måneden før, skriver NTB.

Les også: Trump: - De bør ikke bli testet før de står på akuttmottaket og spyr

Majoriteten av de voksne personene, blir derimot sendt tilbake Mexico eller sine hjemland. Men likevel innrømmet Biden-administrasjonen at man i år trolig vil måtte pågripe flere innvandrere og asylsøkere enn man har gjort på de to siste tiårene, skriver New York Times.

- Vi har ingen illusjoner om hvor hardt dette kommer til å bli, og vi vet at dette vil ta tid, sier USAs sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas i en uttalelse som ble offentliggjort denne uken.

- Grensen er totalt ute av kontroll

Republikanerne mener at Biden har seg selv å takke for strømmen av migranter som nå ankommer grensa og hevder at presidenten har skapt «en krise».

Presset mot presidenten er også nå så stort at Biden-administrasjonen skal ha begrenset hva grensepatruljen kan dele med media når det gjelder flyktningstrømmen ved grensen, melder NBC News.

Les også: Det slo ned som en bombe da hun røpet familiehemmelighetene - nå åpner hun om Trump-barnas fremtid

I en nylig uttalelse hamrer også Donald Trump løs mot president Joe Biden.

- Grensen vår er nå totalt ute av kontroll, takket være det katastrofale lederskapet til Joe Biden. Vårt fantastiske grensepoliti og agenter fra den amerikanske immigrasjonsmyndigheten ICE har blitt behandlet respektløst, ydmyket og hånet av Biden-administrasjonen, skriver Trump.

Les også: - Både Frihetsgudinnen og Trump har vendt dem ryggen

- Time for time finner det nå sted en massiv inntrenging til dette landet av mennesker som ikke burde være her, og det blir verre for minutt. Mange av dem har kriminelle rulleblad, og mange har spredt og sprer koronaviruset. Lovhåndhevelsen er blitt stengt ned, og kriminelle som av vår administrasjon ble fjernet umiddelbart, blir nå løslatt tilbake på gaten for å begå nye avskyelige og voldelige forbrytelser, skriver Trump.

- Betjenter fra ICE er desperate etter å få fjernet disse dømte kriminelle personene, men Biden vil ikke la dem gjøre det, skriver Trump.

Fattigdom, vold, korrupsjon og to orkaner

Det er omfattende fattigdom, vold og korrupsjon som gjør at stadig flere forlater Mellom-Amerika og Mexico i håp om et bedre liv i USA. Den siste tiden har to orkaner forverret situasjonen ytterligere for mange i disse landene.

– Det kommer nå flere til grensa enn på 20 år, sier sikkerhetsminister Mayorkas.

Men Mayorkas minner også om at det både i 2014 og 2019 var en lignende tilstrømming av migranter og sier at USA har et moralsk ansvar for å ta imot barna som ankommer alene.

– Dette er sårbare barn, og vi har avsluttet den forrige administrasjonens praksis med å utvise dem, sier han.

Mayorkas hevder også Trumps bistandskutt til El Salvador, Guatemala og Honduras har ført til at stadig flere legger ut på vandring nordover.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Krevende

Amerikanske myndigheter har etablert et senter for raskt å kunne overlate de enslige mindreårige til helse- og omsorgsdepartementet (HHS), som forsøker å finne mottak der de kan plasseres, sier han.

Arbeidet er svært krevende ettersom det nå ankommer flere hundre mindreårige hver eneste dag, og mottakene er overfylte, medgir Mayorkas.

Noe av det første Joe Biden gjorde etter å ha overtatt som president, var å avblåse arbeidet med den såkalte muren mot Mexico som forgjengeren Donald Trump ivret for.

Han åpnet samtidig for å gi statsborgerskap til nærmere 11 millioner mennesker som i dag ikke har gyldig opphold i USA.

- Dette er en krise

Brandon Judd, president i National Border Patrol Council, sier til Fox News at det man nå opplever på grensen ikke bare er et stort problem, men en regelrett krise.

Les: - Han er i ferd med å ødelegge landet vårt

- For en uke siden ville jeg ikke ha kalt dette en krise. Men i dag passer det til definisjonen. Vi er overveldet. Vi har ikke ressursene til å stoppe kartellene fra å smugle inn ulovlige innvandrere og narkotika, og derfor befinner vi oss nå i en krise, sier Judd.

Les også: Donald Trump med bisarr vaksineuttalelse

Nye grenserestriksjoner og vaksiner

Denne uken ble det også kjent at Mexico vil innfører grenserestriksjoner mot Belize og Guatemala for å bremse spredning av koronavirus. Grensestengingen mot USA forlenges av samme årsak.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Kunngjøringen kom samme dag som USA varslet at Mexico vil få tilsendt 2,5 millioner doser koronavaksine. Bidens talskvinne, Jen Psaki, avviser at det er noen kobling mellom USAs vaksineforsendelse til Mexico og Mexicos nye grensetiltak.

Første gang på over 100 år

President Biden ikke holdt en åpen pressekonferansen siden han ble innsatt 20. januar i år. Det er første gang på over 100 år at det har tatt så lang tid fra innsettelse til at presidenten møter media på en åpen pressekonferanse.

Først på neste torsdag, 25. mars, vil Biden holde sin første formelle pressekonferanse siden han ble USAs president, ifølge Det hvite hus.