*Nettavisen* Nyheter.

Skrekktall fra New York: 98 korona-dødsfall på sju timer

På sju timer døde 98 mennesker av koronaviruset i New York by.

31.03.20 09:34

NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Dermed er 776 døde av viruset i byen med 8,6 millioner mennesker, skriver NY Post. Blant de døde i New York søndag var musikeren Alan Merrill.

Sammenlignet med Norge (5,4 millioner mennesker) ville det tilsvart 61 døde på sju timer og totalt 487 døde. I Norge var det registrert 25 døde søndag.

Totalt i delstaten New York, som har 19,5 millioner innbyggere, var det registrert 1026 mennesker døde søndag. Det er altså byen New York, mer enn delstaten, som er desidert hardest rammet. Byen New York er nå USAs episenter for koronaviruset.

Nyhetsstudio: Få siste nytt om korona-pandemien her

Klikk på bildet for å forstørre. Feltsykehus i Central Park, i nærheten av Mount Sinai Hospital. Kasser og telt utover gressletta. Folk som jobber innimellom.

Søndag ble nye feltsykehus for korona-syke satt opp i Central Park, i nærheten av Mount Sinai Hospital. Foto: Mary Altaffer (AP)

Borgermester Bill de Blasio sier i en pressemelding at byen står overfor flere uker med smitte i byen, og at april kommer til å bli verre enn mars.

Hard rammet helsepersonell

Hardest rammet er bydelen Queens, fulgt av Brooklyn og Bronx, skriver NY Post. Søndag ble det montert nytt feltsykehus i Central Park på Manhattan, og New Yorks ambulansetjeneste er iferd med å nå maksimal kapasitet.

Klikk på bildet for å forstørre. Her er forsiden til NY Post på mandag. Det siste døgnet døde det en person av viruset hvert 14. minutt i New York.

Her er forsiden til NY Post på mandag. Det siste døgnet døde det en person av viruset hvert 14. minutt i New York. Foto: NY Post

Søndag sa styreformann Dr. Lewis Marshall i New Yorks nødtjeneste at nærmere 20 prosent av de totalt 4500 ansatte i ambulansetjenesten er blitt syke.

- De fleste er tatt ut av tjeneste fordi de enten har fått viruset, eller er blitt eksponert for det, forklarte han.

Her kan du se bilder fra innsiden av sykehus i New York:

Les også: Slik utvikler korona seg i forhold til verdens verste pandemier: - Det er all grunn til å være skremt (+)

Tøffe korona-tiltak

Gatene i den vanligvis så svært levende byen er nå stort sett tomme.

- Vi vil komme oss gjennom denne tøffe, tøffe reisen, skriver ordfører de Blasio i en pressemelding.

Det blir nå skrevet ut bøter på 250 til 500 dollar til personer som ikke holder sosial distanse, og mange butikker er stengt.

Klikk på bildet for å forstørre. Park Avenue i New York søndag.

Park Avenue i New York søndag. Foto: Jeenah Moon (Reuters)

Søndag sa Donald Trump at toppen trolig blir nådd om to uker, og at de strenge nasjonale restriksjonene vil gjelde til 30. april. Folk anbefales å holde seg hjemme og det frarådes ansamlinger med mer enn ti personer.

Presidenten uttalte også følgende søndag kveld:

- Vi kan forvente at vi innen 1. juni skal være på god vei til bedring. Vi tror at innen 1. juni så vil mange flotte ting skje, uttalte Trump på søndag.

Mandag ble president Donald Trump også intervjuet på Fox. Se intervjuet her:

- Ber newyorkere dra hjem

Men mens forskjellige byer og delstater innfører et lappverk av tiltak, skapte president Donald Trump i helgen forvirring da først vurderte og deretter droppet en idé om å stenge New York og omegn av fra omverdenen.

Forslaget ble sablet ned av blant andre New Yorks guvernør Andrew Cuomo, som tvilte på at det ville være lovlig eller hadde noe for seg medisinsk.

Klikk på bildet for å forstørre. Dette bildet er tatt av en ansatt i Southwest Airlines og viser helsearbeidere og andre passasjerer som tar av fra Atlanta på vei til New York i helgen. Om bord på flyet var 30 helsearbeidere fra Atlanta som alle skal til New York og hjelpe til med virusutbruddet.

Dette bildet er tatt av en ansatt i Southwest Airlines og viser helsearbeidere og andre passasjerer som tar av fra Atlanta på vei til New York i helgen. Om bord på flyet var 30 helsearbeidere fra Atlanta som alle skal til New York og hjelpe til med virusutbruddet. Foto: Dayartra Etheridge via AP

Men det amerikanske smittevernsenteret CDC oppfordrer innbyggerne i New York City og omliggende områder i New Jersey og Connecticut til å droppe alle unødvendige reiser i 14 dager, og i Rhode Island oppsøkte soldater fra nasjonalgarden feriehus for å be newyorkere dra hjem.

- 200.000 amerikanere kan dø

Dr. Anthony S. Fauci, som leder USAs senter for allergier og smittsomme sykdommer, sa søndag at mer enn 200.000 amerikanere kan dø av sykdommen, hvis ikke USA gjør alt de kan for å bremse spredningen.

Dr. Deborah L. Birx, som leder Det hvite hus' spesialgruppe for bekjempelse av koronaviruset, sier at selv med tiltak, anslår de at dødstallene vil stige til mellom 80.000 og 160.000, eller kanskje enda flere.

Klikk på bildet for å forstørre. På mandag kommer sykehusskipet USNS Comfort til New York for å hjelpe byen gjennom koronakrisen. USNS Comfort har 1000 sykehussenger, tolv operasjonsrom og 1200 leger og helsepersonell om bord.Her er president Donald Trump med skipet i Virginia på lørdag, kort tid før skipet seilte mot New York.

På mandag kommer sykehusskipet USNS Comfort til New York for å hjelpe byen gjennom koronakrisen. USNS Comfort har 1000 sykehussenger, tolv operasjonsrom og 1200 leger og helsepersonell om bord.Her er president Donald Trump med skipet i Virginia på lørdag, kort tid før skipet seilte mot New York. Foto: JIM WATSON / AFP

Sykehusskip til New York

Mandag kommer også et sykehusskip til New York for hjelpe til. USNS Comfort har 1000 sykehussenger, tolv operasjonsrom og 1200 leger og helsepersonell om bord.

Her kan du se direktesending av skipet som ankommer byen.

USNS Comfort skal bistå med pasienter som ikke er rammet av koronaviruset.

Klikk på bildet for å forstørre. Her ankommer USNS Comfort New York. USNS Comfort skal bistå med pasienter som ikke er rammet av koronaviruset.

Her ankommer USNS Comfort New York. USNS Comfort skal bistå med pasienter som ikke er rammet av koronaviruset. Foto: Facebook: Fox News

Totalt er rundt 143.000 amerikanere nå smittet av viruset og 2490 er døde, viser de siste tallene fra Worldometers.

I New York døde det på et døgn i helgen en person hvert 14 minutt i New York city. For delstaten New York var det på søndag ett dødsfall hvert sjette minutt i delstaten, ifølge NTB.

I Spania døde det 35 personer i timen gjennom helgen, ifølge New York Times. Antall døde i Spania er nå oppe i over 7000, eller 7340 ifølge Worldometers.

Om man sammenligner USA og Spania, har Spania nå 157 dødsfall per millioner innbyggere, mens USA har åtte, viser tall fra Worldometers. Italia topper listen med med 178 dødsfall per millioner innbygger.

Totalt har koronaviruset nå krevd over 25.000 liv i Europa.

Et lite lyspunkt i USA, er at en hurtigtest for å påvise smitte er godkjent til bruk i landet. Den vil kunne gi svar på om en person er smittet i løpet av 5 til 13 minutter, melder NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag