*Nettavisen* Nyheter.

Skremmebilder på alle røykpakker

Foto: (Christina Halvorsen, ANB)

Råtne tenner, blodige operasjoner og barn med pustevansker. Det er bilder som nå lyser mot røykerne fra alle sigarettpakker.

01.07.11 16:01

Mange sigarettpakker har allerede fått bildeadvarsler. Fredag 1. juli er imidlertid siste frist. Da skal alle sigarettpakker ha bildeadvarsler, i tillegg til tekstadvarselen som har eksistert lenge.

- Når vi gjør dette er det fordi forskning viser at bildeadvarsler er mer effektive enn dagens tekstadvarsel, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Ikke vakre
Bildene skal «pryde» enhver sigarettpakke, i tillegg til tekstadvarselen, og sammen med telefonnummeret til Røyketelefonen.

- Noen av bildene er ganske avskyelige?

- Når man bruker bilder er det for at det skal ha effekt. Disse bildene blir sjelden vakre, men det er ikke tvil om at røyking ødelegger deg mye tidligere enn det som er nødvendig, og det er det bildene også prøver å understreke. 6.700 nordmenn dør av røyking hvert år, det er et høyt tall, påpeker Strøm-Erichsen.

- Men nordmenn vet at det er farlig å røyke?

- Jeg er helt enig i at alle vet det, men vi skal ikke undervurdere effekten av hele tiden å bli minnet på det. Hele hensikten er å få folk til å slutte å røyke, og hindre at noen begynner å røyke, særlig ungdom. Heldigvis er røyking blant ungdom veldig sterkt redusert, men vi ønsker jo at ingen skal begynne å røyke, påpeker ministeren.

EU-bilder
Bildene som nå ses på røykpakkene er hentet fra EU-kommisjonens bildebibliotek, og utvalget er basert på en anbefaling fra Helsedirektoratet. Direktoratet har vurdert andre lands erfaringer og vurderinger og gjennomført en undersøkelse blant omtrent 1.000 nordmenn.

Det er lagt vekt på at bildene bør balansere med en blanding av sykdomssituasjoner, organer, mennesker og tekstadvarsler slik at utvalget ikke blir for ensrettet, opplyser Helsedepartementet.

Minst 30 land har innført eller bestemt å innføre bildeadvarsler på tobakkspakker. I Europa har blant annet følgende land slike advarsler: Belgia (2006), Romania (2008), Storbritannia (2008), Latvia (2010) og Sveits (2010). Andre land som har innført bildeadvarsler er Canada, Brasil og Thailand.

Ikke snus
Forskriftsendringen trådte i kraft fra 1. januar 2010 med en overgangsperiode frem til 1. juli 2011 for sigaretter og 1. januar 2012 for andre tobakksprodukter. Reglene gjelder imidlertid ikke snus fordi Norge på dette området er forpliktet til å følge regelverk fra EU, og EUs regler om bildeadvarsler gjelder ikke for snus. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.