Skremmende minutter

Foto: Kiichiro Sato (Ap)

En tastefeil hos en aksjemegler utløste fryktbølger på Wall Street og i resten av verden. Når nervene er i høyspenn skal det lite til for å utløse panikk.

07.05.10 09:05

Den foreløpige beste teorien er at den stakkars megleren solgte en milliard - og ikke en million - aksjer i Procter & Gamble.

Normalt utløser ikke en slik tastefeil annet enn latter, men i frykten som nå hersker skal det lite til for å utløse en salgsbølge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henny Ray Abrams (Ap)

Og den kom: På 15 minutter opplevde meglerne et krakk hvor flere aksjer stupte, ryktebørsen blant bloggere og kommentatorer fikk vann på mølla, og i de hektiske minuttene som fulgte fant mer sindige meglere forklaringen i dramatiske tv-bilder fra Hellas. Noen dramatiske øyeblikk trodde mange at man stod midt oppe i et historisk krakk på Wall Street.

På det verste hadde Dow Jones-indeksen falt med 9,2 prosent, det største fallet siden krakket i oktober 1987.

Etterhvert kom forklaringen om tastefeil på bordet og aksjekursene snudde raskt oppover igjen. Og da sluttklokken kimte, var allerede de første t-skjortene på gaten med teksten: «I survived the crash of 2.45».

Du kan lese en god reportasje på CNN:Krakket klokken 2:45 paralyserte marketsaktørene

Det skremmende med kveldens drama på New York Stock Exchange er ikke at det forekommer tastefeil. Meglere har gjort feil tidligere, og det vil skje igjen. Dessverre er det alltid noen investorer som taper penger på slike blundere, men til gjengjeld overtok fornuften ganske raskt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henny Ray Abrams (Ap)

Likevel beviser gårsdagens svingninger at verdens finansmarkeder på ingen måte er trygg på at finanskrisen er over. Hellas er den mest dramatiske påminnelsen, men man er sørgelig klar over at Spania, Portugal og Italia også har store problemer. Hele stabiliteten i finansmarkedet avhenger av at disse landene får refinansiert sin statsgjeld de nærmeste ukene.

Dersom landene går overende finansielt, vil det utløse en dominoeffekt som får virkninger langt inn i vårt eget Oljefond. I aksjemarkedet kan bekymringene leses inn i indekser som måler frykten i markedet. Risikopåslaget for innlån til de store finansinstitusjonene på Wall Street (de såkalte CDS-prisene) er nå på sitt høyeste på over et år.

- Dette bekrefter at markedet frykter at krisen i Hellas skal utvikle seg til en ny bankkrise. Det kan føre til flere bankkonkurser og ramme lånemulighetene for husholdninger og bedrifter, skriver analytikeren Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Foreløpig er det bare Hellas som har møtt ragnarokk. De andre landene får stadig låne penger, selv om rentene har økt. Det blir som i lånemarkedet ellers, hvor det er dyrt å være fattig.

De neste ukene blir den første virkelige stresstesten for det gjenoppbygde, internasjonale finansvesenet. Eurolandene har foreløpig ridd av krisen, men det har ikke vært noen oppvisning i politisk handlekraft.

Til nå har finansmarkedet bestått testen - selv i noen skremmende minutter på Wall Street.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.