Skremmende om sex-overgrep

Seksuelle overgrep mot barn er en avskyelig forbrytelse. Men det blir like skremmende at fagpersonell nærmest unnskylder justismord for den gode saks skyld.

09.12.03 10:13

Det er en betent verkebyll pensjonert dommer Trygve Lange-Nielsen har stukket hull på. Etter å ha fått gjennopptatt - og frikjent - sju personer for incest, mener dommeren at mer enn 100 mennesker er uskyldig dømt i slike saker på 90-tallet.

Et av Lange-Nielsens hovedpoeng er at medisinsk sakkyndige ble tillagt altfor mye vekt, og at «funnene» deres ikke holder vann i forhold til ny, medisinsk viten.

Hvis Lange-Nielsen er i nærheten av å ha rett, så er dette et av de største justismord i norgeshistorien.

At mer enn 20 personer er frikjent etter gjennopptak, burde vekke alvorlig bekymring og ettertanke hos de legene som bidro til dette på 90-tallet.

Sentralt i saken er Akerklinikken, som i denne perioden undersøkte flere hundre barn, ifølge Aftenposten.

I 30-40 prosent av tilfellene gjorde legene funn de mente var forenlig med seksuelle overgrep.

I dag vet man bedre, men tro ikke at legene føler behov for offentlig å gå ut med en unnskyldning til de mange som er dømt til fengsel i sakene de var sakkyndige i.

- Det blir litt urettferdig å henge oss ut fordi det har kommet bedre metoder og kunnskap, sier Helge Michalsen, som var første sjef på Akerklinikken. - En del ting vi trodde var unormale, er normalt.

Hans etterfølger, Erik Kreyberg Normann, legger til: - Det kan være at man i ettertid kommer til at også den kunnskapen man har i dag, er feilaktig eller mangelfull.

LItt urettferdig?

Kanskje det, men man må ikke miste perspektivet helt. Det urettferdige i denne saken er at en rekke personer har mister alt - satt i fengsel og dømt for en avskyelig forbrytelse de senere er frifunnet for.

Det kaller faktisk på litt ydmykhet, selv fra leger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.