RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skremmende spansk katastrofe

Foto: Alvaro Barrientos (AP)
Sist oppdatert:
Spania er et katastrofeområde med 20 prosent arbeidsledige. Landet er skrekkeksempel på følgene av et stivt arbeidsmarked.

Mange norske økonomer frykter såkalt «hollandsk syke», der overstadig bruk av oljepenger ødelegger økonomien.

Et like skremmende bilde er Spania, som nå har 19,3 prosent arbeidsledighet – dobbelt så mye som resten av EU.

«Spanskesyken» særpreges blant annet av et stivt og overregulert arbeidsmarked. Fenomenet bør bekymre norske politikere som stadig gjør det vanskeligere å ansette folk midlertidig, samtidig som de ansatte har et sterkt ansettelsesvern.

Dette gir også private norske arbeidsgivere et ønske om å holde antall ansatte nede. Uten de 700.000 syke og trygdede som står utenfor arbeidsmarkedet (og utenfor statistikken) og ansatte i stat og kommuner, ville vi også hatt «spanskesyken».

Sosialistleder Jose Luis Rodriguez Zapatero sliter hardt på hjemmebane med de nedslående ledighetstallene. Siden 2005 er antallet ledige fordoblet til 3,8 millioner mennesker. Allerede i dag er 19,3 prosent av arbeidsstyrken ledige, og økonomiske forskere i Madrid spår opptil 25 prosent arbeidsledighet i løpet av neste år.

Kriseområde nummer en er bygg- og anlegg. Nybygg er i fritt fall, og selv ikke offentlig milliardstrøm har bidratt til å snu nedgangen.

Ifølge spansk statistikk er det årlig etterspørsel etter 218.000 nye boliger, mens det ligger 1,6 millioner boliger på markedet. Det betyr at det vil ta seks-sju år før etterspørselen har spist opp tilbudet. Til sammenligning er kollapsen i husmarkedet i USA ikke verre enn 8,5 måneders tilsvarende etterslep.

USB banks sjefstrateg Roberto Ruiz mener at løsningen er 10 prosents lønnskutt for spanske arbeidere for å gjenvinne konkurransekraft. Det blir ikke enkelt å gjennomføre med en sosialistregjering.

OECDs råd er å vri støtten fra ledighetstrygd til mer aktive programmer for å få de ledige inn i nytt arbeid eller omskolering.

Samtidig skaper den enorme ledigheten store sosiale konflikter, ikke minst mellom de ledige og strømmen av innvandrere, spesielt fra Afrika. Spania har fått fem millioner immigranter de siste ti årene.

– Det kommende året vil en rekke mennesker miste ledighetstrygden, sier professor i arbeidsforskning, Sandalia Gomez, ved handelshøyskolen IESE. – Vi kan ende opp med sosial uro mens folk går på gatene for å demonstrere.

I Spania får de arbeidsledige opp til 70 prosent av normal lønn de første to årene etter at de har blitt ledige. Dermed vil opp mot to millioner mennesker miste ledighetstrygden i løpet av neste år. Nå har de begynt å presse innvandrerne ut av lavtlønte jobber som fruktplukking, rengjøring og olivenhøsting.

Den viktigste lærdommen av Spania er hvor galt det kan gå med et land hvor næringslivet ikke er konkurransedyktig – spesielt hvis man ikke har en enorm oljeformue å støtte seg på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere