RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skremt av DnBs låneportefølje

Sist oppdatert:
Markedet har til nå trodd på DnB-sjef Svein Aasers forsikringer om en konservativ utlånspolitikk. Men nå har Nordens fremste bankanalytiker sett på porteføljen. Han er skremt av det han har funnet, og anbefaler investorer å shorte DnB-aksjen og kjøpe Gjensidige NOR
Denne saken ble først sendt på SMS, hvor du kan få de kursdrivende nyhetene på akkurat de aksjene du vil følge: Nyheter på SMS

Analytiker Sigmund Håland i ABG Sundal Collier har i en analyse publisert i dag tatt utgangspunkt i 41 selskaper som har vært omtalt i media som problemselskaper, konkurskandidater og lignende.

Han har så forsøkt å kartlegge hvilken eksponering de to storbankene DnB og Gjensidige NOR har mot disse selskapene.

Konklusjonen er slående. Han anslår at DnB har en eksponering på rundt 5 milliarder, mens Gjensidige NORs eksponering anslås til i størrelsesorden 50 millioner kroner. Det tas forbehold om at anslagene er usikre, men det er ikke tvil om at konklusjonen: DnBs eksponering mot problemselskaper er mye større.

Håland, som nylig er rangert som Nordens beste bankanalytiker, skriver at han ikke er bekymret over Gjensidige NORs låneportefølje, til tross for at dette har vært i fokus etter dårlige kvartalstall fra banken.

Når det gjelder DnB er konklusjonen en helt annen: - DnBs låneportefølje er i verre stand enn vi trodde. Vi nedjusterer våre 2002- og 2003-estimater med 18-21 prosent og anbefalingen til hold, heter det i analysen.

DnB har skapt et inntrykk av at man har vært mer konservative enn andre banker i sin utlånspolitikk.

I analysen til Håland anbefales det at man shorter DnB-aksjen og kjøper Gjensidige NOR.

Det påpekes at Gjensidige NOR verdsettes 10 prosent høyere enn DnB i forhold til egenkapitalen. - Vi mener premien burde være høyere. Gjensidige NORs høyere lønnsomhet før tap forsvarer premien. Legg så til Gjensidige NORs lavere risiko, høyere langsiktige vekstrate og fusjons-/oppkjøpspotensial, heter det i analysen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere