*Nettavisen* Nyheter.

Skremt av NRKs lisensavdeling

Foto: (Avisa Nordland)

Flere reagerer på framgangsmåtene.

26.10.11 09:59

Det hele startet med Robert Myrland fra Saltdal som fikk et lisenskrav fra NRK på over elleve tusen kroner.

Etter hendelsen ønsket han å starte folkeaksjon mot NRK lisensen.

Les også: Har ikke TV: Skylder NRK 11.142, 49 kroner

Etter at saken kom på trykk tok debatten av hos Avisa Nordland, og flere historier om framgangsmåten til lisensavdelinga har kommet fram i kjølvannet av saken. Både gjennom nettdebatten og som e-post til redaksjonen.

Dødsattest

Hjørdis Marthinussen fra Lofoten, var en av de som hadde hatt et ublidt møte med avdelinga.

- Rett etter mammas bortgang fikk vi krav fra NRK om å betale lisensen hennes. Da ringte jeg dem og sa at hun var død, men de trodde meg ikke og ville ha bekreftelse på dette, sier hun.

Marthinussen sendte da en skriftlig bekreftelse til avdelinga. Etter en stund fikk hun brev tilbake som sa at det ikke var nok.

- Da ble jeg sint og ringte avdelinga. Vi var midt i den verste sorgprosessen og måtte forholde oss til lisensavdelinga på toppen av det hele, sier hun. Det endte opp med at Marthinussen måtte sende dødsattest for at lisensavdelinga skulle tro henne.

- Jeg syns avdelinga opptrer kaldt og upersonlig, sier Martinussen.

Kontrollør

Flere av våre lesere har også hatt besøk av en lisenskontrollør og klager på framferden.

- Jeg er drittlei av å ha NRKs lokale lisensjeger snikende rundt huset. Han går inn i hagen min på kveldene, kikker inn gjennom vinduene i stua og spionerer på hva vi foretar oss i hjemmet, sier G.K. i kommentarfeltet på an.no

En annen leser har følgende opplevelse:

- Hos oss kom en pensjonist på døra da dattera vår på ni år var alene hjemme en liten stund etter skoletid. Han gikk inn i gangen og var pågående med spørsmål til henne. Det synes jeg var en utidig oppførsel. Har vi vært hjemme og sett det, skulle han blitt kjeppjaget bort der ifra.

Svar fra NRKs lisensavdeling

Etter å ha forsøkt i flere dager, har Avisa Nordland, etter mye om og men, endelig fått kontakt med avdelingsleder for lisensavdelingen, Freddy Lysfjord. Lysfjord ønsket ikke å uttale seg over telefon, men kunne svare på spørsmål gjennom e-post.

- I forbindelse med dødsfall er det mest vanlig at lisensavdelinga får melding fra nærmeste pårørende. Lisensavdelinga kontrollerer da rutinemessig om den som er meldt død er registrert i det sentrale folkeregistret med dødsfall. Er dette tilfellet avsluttes lisensforholdet og det blir ikke utsendt krav på kringkastingsavgiften fra og med første termin etter dødsfallet, skriver Lysfjord.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Avisa Nordland)

Instruks

- Jeg kan ikke kommentere udokumenterte påstander, men skulle en av våre kontrollører opptre ut over bestemmelser i vår instruks, ber vi den kontrollerte kontakte NRKs lisensavdeling, skriver Lysfjord, på spørsmål om framgangsmåten til deres lisenskontrollører.

Ifølge instruksen kan ikke kontrollørene utspørre barn, og andre enn beboeren selv vedrørende lisensforholdet.

INSTRUKS FOR KONTROLLØR FRA NRK OM TYVSEERKONTROLL:

1. Kontrollør fra NRK har som oppgave å:

- kontrollere husstander som ifølge liste fra NRK, ikke er registrert med lisens.

- etter oppdrag fra NRK kontrollere spesielt angitt person/adresse.

2. Kontroll kan foretas i tidsrommet mandag – torsdag mellom kl 1100 – 2130, fredag mellom kl 1100 – 2000 og lørdag mellom kl 1100 – 1700.

Det er ikke tillatt med kontroll søndag

3. Kontrollen skal foregå med oppsøkende virksomhet.

Hvis vedkommende ikke er å treffe hjemme, og kontrolløren har foretatt 1-2 gjenbesøk uten å treffe noen hjemme, kan telefon benyttes til etterkontroll.

4. Kontrollør skal foruten skrivemateriell ha med seg:

- identitetskort fra NRK

- forskrifter om fjernsynsmottakere

5. Kontrollør skal uoppfordret vise frem identitetskortet.

6. Kontrollør kan ikke gå inn i leiligheten/boligen uten at beboeren gir han adgang til den.

- Barn, og andre enn beboeren selv, må ikke utspørres vedrørende fjernsynsmottakere eller lisensforholdet.

- Kontrolløren skal opptre høflig.

7. Vær oppmerksom på at den som kontrolleres ikke plikter å gi opplysninger om fødselsdato og fødselsnummer. Den kontrollerte skal gjøres oppmerksom på at det er frivillig å oppgi disse data.

Ved kontroll pr telefon, skal kontrollør presentere seg med navn, og hvem han/hun ringer på vegne av. Det er kun tillatt å be om fødselsdato ved telefonkontroll, og den kontrollerte skal gjøres oppmerksom på at det er frivillig å oppgi dette.

Det er ikke tillatt å spørre om fødselsdata på 3. person

8. Kontrolløren skal utøve sine kontroller, og rapportere i henhold til en hver tid gjeldende kontrollveileder.

9. Dersom rapport blir utfylt, skal den kontrollerte gjøres oppmerksom på at innbetalingskort vil bli sendt fra NRK.

10. Når kontrollområdet er ferdig kontrollert, skal kontrollisten makuleres. Har kontrolløren ikke mulighet til dette, skal kontrollisten sendes NRK-Lisensavdelingen for makulering.

11. Når kontrolløren har mottatt oppgjør for utførte kontroller, skal kontrollseddelen som kontrollør har oppbevart som sikkerhetskopi makuleres. Har kontrolløren ikke mulighet til dette, skal disse sendes NRK-lisensavdelingen for makulering.

Alt av kontrollmateriell som inneholder personopplysninger og som brukes i kontrollsammenheng, skal oppbevares på en slik måte at ingen andre har/får tilgang til dette.

12. Rapporter med faktura sendes NRK ukentlig.

13. Opplysninger som oppdragstaker får kjennskap til under sitt oppdrag er underlagt taushetsplikt. Egenerklæring om taushetsplikt må undertegnes

14. Brudd på instruks for lisenskontrolloppdrag kan medføre umiddelbar opphør av oppdraget

Les flere nyheter fra Avisa Nordland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag