RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skremt bort fra toppen

Sist oppdatert:
Frykten for skyhøy oljepris ga børsen høydeskrekk.
Oslo Børs fikk en elendig start torsdag, men hentet seg mesterlig inn igjen. Drevet av Yaras milliardkjøp og gode makrotall fra USA opplevde børsen en sterk omvending.

Selv om oljeprisen holder seg knallsterk var ikke det nok til å sende Oslo Børs over 500-poeng. Frykten for oljeprisens innvirkning på verdensøkonomien la en demper på børsene, også i Oslo.

Hovedindeksen endte med en nedgang på 0,29 prosent til 496,80 poeng. Tidligere var indeksen ned godt over én prosent, men snudde for alvor oppover da boligomsetningen i USA gikk langt bedre enn hva markedet hadde ventet.

Markedet tok nærmest bølgen etter at Yara meldte at de ønsker å kjøpe opp sin finske lillebror. Det er det finske gjødselkonsernet Kemria GrowHow som nå kan havne på norske hender. Yara har allerede kjøpt 30,05 prosent av aksjene i selskapet fra den finske staten. Det finske selskapet har vært utsatt for oppkjøpsspekulasjoner etter at det ble skilt ut fra Kemira-konsernet.

Yara har vært en av kandidatene som nevnt som mulig kjøper. Nå har Yara bestemt seg. Budet er identiske med det den finske staten fikk og inneholder en premie på over 30 prosent. Prisen Yara er villig til å betale er på 672 millioner euro tilsvarende godt over 5,4 milliarder kroner.

Markedet var lenge dødt før dette kjøpet ble kjent, og sendte Yara-aksjen opp 4 prosent til 182 kroner. Dermed er Yara like under rekorden på 188 kroner. Yara er verdsatt til over 55 milliarder kroner.

Bensinlagrene i USA steg noe mer enn ventet, men er fortsatt under det mange mener er nødvendig for å møte utfordringene med kjøresesongen. Den geopolitiske uroen ligger også som en klam hånd på oljeprisen. Prisen på et fat nordsjøolje med levering i juli ble omsatt for 71,53 dollar da børsen stengte.

Oljeprisen er nå nær smertegrensen før den kan slå ut på verdensøkonomien. Høye energikostnader kan påvirke veksten i verdensøkonomien og det gjør at enkelte nå ser faresignalene.

Oljeaksjene klarte ikke holde følge med oppturen i oljeprisen. Statoil falt 0,44 prosent til 170 kroner, mens Norsk Hydro falt 0,69 prosent til 215,25 kroner. DNO endte ned 0,84 prosent til 11,83 kroner.

Golden Ocean, kontrollert av skipsreder John Fredriksen, reagerte negativt på at tørrbulkratene har vendt nedover og falt 3,80 prosent til 15,20 kroner. Orkla endte ned 2,32 prosent til 105,25 kroner, selv om solenergiselskapet REC steg 2,16 prosent til 189 kroner.

Morgan Stanley skal ifølge Bloomberg News har prøvd å plasser en aksjepost på 12,4 millioner Storebrand-aksjer onsdag. Folketrygdfondet sitter med en tilsvarende post, men selgere skal ikke være fornøyd med prisen som ble oppnådd. Storebrand er vært utsatt for oppkjøpsspekulasjoner og det er de siste årene sendte aksjekursen jevn og trutt oppover. Torsdag endte Storebrand ned 2,97 prosent til 94,70 kroner.

Telenor fikk også en tung dag. Aksjen falt 1,46 prosent til 118 kroner. Seadrill ble løftet 2,05 prosent til 111,75 kroner.

Offshoreteknologiselskapet Odim ble løftet 8,02 prosent til 64 kroner. Selskapet leverte knalltall for første kvartal og venter at veksten vil fortsett i tiden fremover. Resultat før skatt ble nesten doblet til 47 millioner kroner fra 25 millioner kroner i første kvartal 2006. Odim venter at salget vil oppleve en samlet vekst på 30 prosent i inneværende år.

Verre gikk det med Nutri Pharma som sliter med sviktende omsetning og et skattekrav som truer. Resultatet før skatt endte med et underskudd på 5,87 millioner kroner og tapet vokser dermed videre. I samme periode året før presenterte det et underskudd før skatt på 3,28 millioner kroner. Nutri Pharma-aksjen falt 4,86 prosent til 2,74 kroner.

Electromagnetic Geoservices ble dagens taper med en nedtur på 7,30 prosent til 108 kroner.

Boligjubel i New York

Markedet var avventende i forkant av de viktige boligtallene. Tidligere torsdag ettermiddag ble det frigjort en rekke andre makrotall, men fikk ikke like god mottagelse. Dow Jones stiger 0,68 prosent til 13.617,89 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen klatrer 0,39 prosent til 1.528,18 poeng. Teknologitunge Nasdaq er opp 0,26 prosent til 2.583,93 poeng.

Network Appliance falt 19 prosent i førhandelen på Wall Street etter at lagringsteknologiselskapet sa at en kort nedgangsperiode i mars vil føre til dårligere enn forventet resultater for inneværende år.

Luksusboligbyggeren Toll Brother hadde et nettoresultat på 36,7 millioner dollar eller 22 cents per aksje i andre kvartal. I tilsvarende periode året før leverte de et resultat per aksje på 174,9 millioner dollar eller 1,06 dollar per aksje. Det var særlig nedskrivninger som rammet resultatet i andre kvartal.

Ifølge Thomson Financial ventet analytikerne at resultat per aksje ville lande på 25 cents. Omsetningen falt til 1,17 milliarder dollar fra 1,44 milliarder dollar. Selskapet har undertegnet 2.031 kontrakter i kvartal som ble avsluttet 30. april, ned 14 prosent fra samme tid året før.

Ordreinngangen av varige goder økte med 0,6 prosent i april. Hvis en utelater transportsektoren økte ordreinngangen med 1,5 prosent og 0,6 prosent hvis en ser bort fra 0,6 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at ordreinngangen ville ligge på 1,2 prosent. Tallene for mars ble revidert til 5 prosent ordreinngang fra 3,7 prosent.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd økte med 15.000 til 311.000 i sist uke. Økonomene ventet at 310.000 ville møte opp for å søke om arbeidsledighetstrygd.

Salget av nye boliger økte med 16 prosent til 981.000 i april. Ifølge Bloomberg News ventet markedet at omsetningen av nye boliger ville komme på 860.000.

Flatt i USA

De amerikanske aksjefuturene ligger helt flate i forkant av børsåpningen i New York. Nasdaq-futuren stiger 0,03 prosent, mens S&P 500-futuren faller 0,03 prosent. Dow Jones Indicaitve er ned 0,36 prosent.

Ordreinngangen av varige goder økte med 0,6 prosent i april. Hvis en utelater transportsektoren økte ordreinngangen med 1,5 prosent og 0,6 prosent hvis en ser bort fra 0,6 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at ordreinngangen ville ligge på 1,2 prosent. Tallene for mars ble revidert til 5 prosent ordreinngang fra 3,7 prosent.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd økte med 15.000 til 311.000 i sist uke. Økonomene ventet at 310.000 ville møte opp for å søke om arbeidsledighetstrygd.

Markedet vil også avvente de viktige boligtallene som slippes senere onsdag ettermiddag.

Nervøst på børsen

En knallsterk oljepris klarer ikke å dytte Hovedindeksen over 500 poeng på Oslo Børs ved lunsjtider. Etter halvannen times handel var indeksen ned hele 1,1 prosent til under 493 poeng.

Tungvekterne Orkla, Storebrand og Tandberg var alle ned over 2 prosent, mens oljetungvekterne Hydro og Statoil var ned 0,7 prosent. Det var en knallsterk oljepris som holdt igjen oljetungvekterne.

Etter halvannen times handel var prisen på nordsjøolje på hele 71,17 dollar pr. fat, noe som var opp 0,8 prosent.

Bulkaksjene Jinhui og Golden Ocean var høyt oppe på taperlisten før lunsj, mens dagens taper var spillselskapet Funcom på liten handel.

Bare 22 aksjer av børsens rundt 250 selskaper hadde oppgang før lunsj, mens taperlisten var lang som et uår.


- Kina er grovt overpriset

Alan Greenspan advarte at kinesiske aksjer kan møte et dramatisk tilbakefall. Og aktører i regionen sier seg enig med den gamle ringreven.

- Kinesiske aksjer er kraftig overpriset, noe som er en bekymring for mange investorer i Asia, sier Tom Murphy, forvalter, ifølge Bloomberg.

- Kina er enda ett av disse klassiske heite og spekulative markedene som vil ende i tårer. Det er vanskelig å være aggressiv på noe for tiden fordi alt har gjort det så bra, sier Hugh Toung, en annen forvalter, ifølge Bloomberg.

BHP Billiton Ltd. og Taiwans Semiconductor Manufacturing Co. falt på bekymringer om at et fall i de kinesiske aksjene ville spre seg til andre markeder, BHP Billiton falt også på svakere metallpriser. Kinas hovedindeks CSI 300 raste med 1,8 prosent fra å ha åpnet til rekord.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley falt med 0,3 prosent til 149,54 poeng. Denne indeksen falt med syv prosent de fire dagene som kom etter at Kina-børsene raste i slutten av februar. 27. februar raste de kinesiske aksjene det meste de har gjort på ti år, og det ble sendt ringvirkninger til børsene i verden – noe som gjorde at verdier for 3300 milliarder dollar forsvant fra verdens børser.

Hovedindeksen falt i hele regionen med unntak av New Zealand, Pakistan ogg på Filippinene. Markedene i Hongkong og Sør-Korea holdt stengt grunnet helligdager.

Tale skremte børsen

USA-børsene begynte sterkt onsdag, og både Dow Jones- og S&P 500-indeksen lå an til rekordhøye sluttnoteringer – for den siste ville det vært den første gang siden mars 2000 at det skjedde.

Men to timer før slutt begynte det å rakne, og indeksene endte til slutt i minus.

Nedturen falt sammen med en tale tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan holdt, hvor han blant annet advarte mot en dramatisk børsnedtur i Kina og sa at de siste årenes kraftig vekst for verdensøkonomien ikke kan vedvare.

Nasdaq endte mest ned, og ble tynget av chip-selskapet Analog Devices, som falt 10 prosent etter dårlige kvartalstall.

Kjøpefest på børsen
Ellers fortsetter oppkjøps- og fusjonssirkuset.

BHP Billiton har kastet seg inn i kampen om den kanadiske aluminiumsprodusenten Alcan. Styret i Alcan har avvist den amerikanske alu-giganten Alcoas bud på 27 milliarder dollar, og kaller budet for dårlig. Nå melder kanadiske aviser at den australske gruvekjempen BHP Billiton viser sin interesse. Alcan-aksjen steg 6 prosent, mens Alcoa steg 4 prosent.

Fond forvaltet av Morgan Stanley kjøper Crescent Real Estate Equities for 6,5 milliarder dollar inkludert gjeld.

Et mindre oppkjøp er også på trappene. Payless ShoeSource ønsker å kjøpe Stride Rite for 800 millioner dollar. Payless steg 10 prosent, Stride Rite 31 prosent.

Rentehauk
Den amerikanske sentralbankens representant i Richmond, Jeffrey Lacker, har i en tale kommet med en uttalelse der han fremhever at det er sentralbankens ansvar å dempe inflasjonen og at det vil være en tabbe å være avhengig av kjøligere økonomiske utvikling for å motvirke prisveksten.

- Det er sentralbanken, ikke arbeidsmarkedet, som kjører inflasjonen ned, sier Lacker i en tale til fremmøtte ved Universitet i New York, skriver Bloomberg News.

Lacker var den eneste som stemte for å heve renten i USA ved de siste fire møtene i 2006. Videre sier han er komfortabel med dagens rentenivå vil gjøre at målet til den amerikanske sentralbankens mål.

Renten på tiårige statsobligasjoner steg fra 4,83 prosent tirsdag til 4,86 prosent onsdag. Rentenivået har onsdag vært det høyeste siden januar.

Dyrere olje
Oljeprisen steg onsdag etter fall tirsdag. Et fat nordsjøolje for levering i juli koster 70,72 dollar onsdag kveld, mot 69,51 dollar tirsdag kveld. Prisen har onsdag vært på det høyeste nivået siden i fjor sommer.

Det nasjonale orkansenteret i USA spår at orkansesongen kan bli langt mer aktiv enn normalt. Ifølge Wilhelmsen Premier Marine Fuels morgenrapport venter NOAA at hele ti orkaner vil dukke opp på radaren, og at tre til fem kan ble klassifiseres som store orkaner. Det er imidlertid verdt å merke seg at ekspertene også i fjor spådd en svært aktiv orkansesong, og bommet fullstendig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere