KONGSBERG (Nettavisen): Fredag ble den drapssiktede mannen i Kongsberg, Espen Andersen Bråthen, varetektsfengslet i fire uker.

Foreløpig er han siktet for fem drap, men siktelsen blir trolig utvidet til å gjelde drapsforsøk og voldsepisoder.

BAKGRUNN: Her kan du lese alt om drapene i Kongsberg

Politiet i Sør-Øst jobber på spreng med etterforskningen og har nærmest fri tilgang på ressurser. Politiet jobber blant annet med digitale spor, mobilspor, tekniske undersøkelser og analyser, avhør av vitner.

Men politiet har støtt på en uventet utfordring. Enkelte vitner har ikke vært så enkelt å få tak i.

Les også: Politiet stoppet ikke drapsmannen i butikken: - Har for lite trening i skarpe situasjoner

- Vanskelig å komme i kontakt med folk

- Formelt har vi avhørt de vitnene vi har avhørt, men i rundspørringer har vi også snakket med mange. Det vi også har merket oss er at det har vært vanskelig å komme i kontakt med folk fordi noen har fjernet ringeklokken fordi det har vært mye pågang. Men det har vært en litt utfordrende greie. Det er kanskje ikke så rart kort tid etter hendelsen.

LES OGSÅ: Offentliggjør navn - disse fem ble drept

I tillegg til at ringeklokker er fjernet har enkelte beboere i Hyttegata i Kongsberg fjernet navnene sine fra ringeklokker, får Nettavisen opplyst av personer med kjennskap til etterforskningen.

Ifølge tre beboere i gaten har fire av de fem drepte i Kongsberg adresse i denne gaten.

Nettavisen har også sett at der flere steder er fjernet navneskilt fra postkasser og har dokumentasjon på dette. Men det er usikkert om dette har sammenheng med drapskvelden.

To av beboerne som har fjernet navnene sine fra ringeklokken har Nettavisen også vært i kontakt med. De ønsker ikke å uttale seg til pressen og ønsker heller ikke at vi tar bilde av de navneløse ringeklokkene.

Begge beboerne sier også til Nettavisen at mediepågang ikke er årsaken til at de har fjernet navnene. På grunn av politisperringene som var i gatene i nesten to døgn har de ikke fått henvendelser fra pressen.

De to naboene hevder selv å ha sett gjerningsmannen i det han løp i motsatt retning av sentrum. Begge anslår at det var rundt klokken 18.30. I tillegg hevder de å ha hørt desperate rop. Ingen av dem har vært kontaktet av politiet.

Les også: Utenlandsk avis publiserte navn på offer: - Det får stå for deres regning

- Det sier litt om utfordringene

Omholt har forståelse for at enkelte blir redd etter den brutale kvelden.

- Hvorfor er det utfordrende for dere at personer fjerner navnene sine fra ringeklokker?

- Det er vanskelig å komme i kontakt med folk uten å skremme dem hvis vi ikke kan ringe på døren. Det sier litt om utfordringene med å snakke med folk kort tid etter en slik hendelse. Da er kanskje folk mer forsiktig og tilbaketrukket. Men vi har kommet i kontakt med enkelte, sier politiadvokaten.

- Vi kommer til å komme i kontakt med dem, men det kommer bare til å ta lengre tid.

Fredag ble det kjent at Andersen Bråthen ble overtatt av helsevesenet torsdag. Dette var etter å ha gjennomført to avhør natt til onsdag og tidligere torsdag.

Politiet sier generelt at dette skyldes hans helsesituasjon. Har er dermed ikke i fengsel.

Les også: Psykologspesialist: - Vi har mange «tikkende bomber»

Judisiell observasjon

37-åringen skal vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige, og dette arbeidet startet ifølge politiadvokaten torsdag. Han har i avhør erkjent forholdene han er siktet for.

I en full judisiell observasjon vil den siktede ble observert og vurdert av to sakkyndige som vil forsøke å avklare om han var å anse som tilregnelig på tidspunktet for da drapene skjedde torsdag kveld.

Dersom de kommer til at han ikke var tilregnelig, kan han heller ikke straffes for gjerningene, men kan bli dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.