Det var dramatiske scenarier som ble skissert under Debatten på NRK 17. mars i fjor.

Lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg ved Rikshospitalet i Oslo tegnet skrekkscenarier for smittespedningen, antall sykdomstilfeller og mulige døde som følge av koronaviruset.

Sendingen ble svært mye omtalt. Dagen etter gikk NRK ut og tok selvkritikk for innslaget i Debatten, etter kritikk fra overlege Preben Aavitsland, som også deltok i debatten. Han, i likhet med flere seere, mente det ble skjev taletid.

Se klipp fra den mye omtalte sendingen under:

Også Kringkastingsrådet var samlet sett sterkt kritiske til at Nyborg fikk slippe til. Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum skrev at hun ikke var ekspert på virussykdommer, men likevel fikk slå alarm i over en halv time.

Mange ble skremt av dødstallene som kom fram i sendingen. Tallene var beregnet og basert på antall intensivinnlagte i starten av pandemien i Storbritannia.

– Hvis du overfører tallene fra Storbritannia til her, tilsvarer det over 20.000 døde. Høres det riktig ut? spurte programleder Fredrik Solvang den gang.

Det høres lavt ut. Jeg er enig med forskerne i alt de skriver, men sånn som de sa, dette er det mest optimistiske anslaget. Jeg tenker at det er optimistisk ut fra sånn som det ser ut nå, svarte Nyborg.

Hun sa også i sendingen at så mange som 150.000 personer kunne dø av koronaviruset i Norge.

Les også: Kringkastingsrådet: – Skremselspropaganda i Debatten

Hun mente også at man måtte ha veldig drastiske tiltak for å stanse spredningen av viruset – strengere tiltak enn de som ble innført fem dager før, 12. mars 2020.

– Vi må sette en full karantene på alle som ikke har kritiske funksjoner i samfunnet. Sosial isolasjon er veldig effektivt, sa hun i sendingen, og la til at «Korona ligner mer på pest. Dette er som krig. Og vi lar Blücher kjøre forbi».

Lavere dødstall

Tirsdag 12. oktober er det registrert 871 koronadødsfall i Norge. Til tross for at for dødstallene ble langt lavere enn hva Nyborg fryktet (og FHIs modeller tilsa, se lengre ned i saken), så kommer assisterende helsedirektør Nakstad i sin nye bok, Kode Rød, nå med støtte til forskeren.

«Det er liten tvil om at Nyborg og enkelte av hennes svenske og danske kolleger traff godt med sine prediksjoner i mars 2020. I CBRNE-senteret hadde vi gjort nøyaktig de samme prediksjonene noen uker tidligere og sett at de stemte godt med virkeligheten.», skriver han.

– Jeg tror mange av de oppslagene i starten av pandemien som vi ble skremt av den gangen kanskje ikke var så skremmende likevel hvis man går tilbake og sammenligner med det vi opplevde etter hvert, sier Nakstad til NRK.

Måtte overtale av munnbindet

I Debatten tirsdag 12. oktober 2021 kom det frem at da Nyborg ankom NRK-huset halvannet år tidligere så måtte redaksjonen overtale henne til å ta av seg munnbindet før sendingen.

– Det ser jo litt rart ut i ettertid, medgir Solvang tirsdag kveld.

Her ble det også spilt av klipp fra da Nyborg var i studioet 17. mars 2020, og argumenterte for at kjøpesentre burde vært stengt og at munnbind burde bli benyttet av folk flest – begge tiltak som ble innført senere i pandemien.

– Dette var en veldig, veldig spesiell tid, sier Nyborg halvannet år etter.

– Som Nakstad sa så steg smitten ekstremt raskt i Oslo. Vi som ser disse matematiske funksjonene for oss, med eksponentiell vekst … Oslo var på en måte her, sier Nyborg, og viser med hånden at man var et godt stykke på vei opp kurven.

Hun smiler litt forsiktig av seg selv, når hun viser til de gamle klippene:

– Du ser at jeg har det fryktelig travelt med å få frem budskapet, for hvis folk ikke får det med seg før neste uke, så var det så veldig mange som kunne bli rammet på så veldig kort tid. Den innsikten preget meg. Det var tungt å sitte alene med en så skjellsettende innsikt på et så tidlig tidspunkt, sier Nyborg.

Ble konfrontert med «150.000 døde»

I kveldens debatt, 12. oktober, ble Nyborg også spurt om 150.000 døde-tallet:

– Det som er veldig viktig, og som på en måte faller ut av alle sitater etter det programmet, det er at alle tallene som vi to diskuterte, sier Nyborg, og refererer til programleder Fredrik Solvang, før hun fortsetter:

– De var basert på FHI sin risikorapport som de publiserte regelmessig. Denne ble publisert 12. mars, altså den dagen Norge stengte ned. Der hadde de et anbefalt planscenario bygget på en influensamodell. De hadde en figur, som viste én bølge, som en influensapandemi, som skulle vokse sakte opp og sakte gå ned igjen når mange nok var blitt immune gjennom infeksjon, sier Nyborg.

En vesentlig del av befolkningen måtte bli smittet for å oppnå flokkimmunitet.

– I den rapporten så estimerte FHI at det ville skje omtrent når 42 prosent av oss var smittet. Det er 2,2 millioner. Så når vi snakket om de tallene (20.000 til 150.000 døde, red.anm.) så var det basert på FHI sin eneste publiserte strategi for smitte (en brems-strategi som lignet Sverige sin strategi, red.anm.). Da kunne vi sett ting som var veldig dramatisk, sier Nyborg.

Hun får støtte av Nakstad også i kveldens program:

– På dette tidspunktet var det veldig mye usikkerhet. Man visste veldig lite den gangen. Da er det viktig for å være åpen på at veldig mye kan endre seg på en uke eller to, sier Nakstad.

Han sier også at han skryter mye av FHI i boken, og at det er vanskelig å ha en akademisk tilnærming til et virus man ikke kjenner fra før.

Setter pris på støtten

Nakstad mener debattklimaet i forskningsmiljøer under pandemien tidvis har vært veldig krast.

– I vårt naboland er det forskere som har sluttet å forske på koronaviruset rett og slett fordi hetsen ble for stor. Da har det gått ganske langt i et åpent samfunn.

Les også: Hun skremte vettet av halve Norge - nå har hun en ny bekymring

Nyborg sier til NRK at hun setter veldig pris på støtten. Hun holder fast ved Blücher-metaforen:

– Jeg mener det fortsatt var et presist bilde på mange måter. Jeg skjønner det var sterkt og skremmende, men budskapet mitt var at om vi hadde klart å stanse dette viruset på grensen i større grad, så kunne vi faktisk levd mye mer normalt i ett og et halvt år, mer likt det New Zealand har gjort, sier Nyborg til NRK.

Gunnar Stavrum: Legen som advarte mot 150.000 døde i Norge er ikke ekspert på korona-virus