*Nettavisen* Nyheter.

Skrev ordet «terrorisme» da han satt på fly - det skulle han ikke gjort

SVARTELISTET: Etter å ha skrevet ordet «terrorisme» mens han satt på flyet ble Oliver Buckworth eskortert ut av bevæpnet politi. Selv om politiet etterpå stadfestet at han ikke utgjorde en fare opplyser flyselskapet at han nå kan bli svartelistet. Foto: Rex/james D. Morgan

Få minutter senere ble han dratt av flyet av bevæpnet politi.

21.09.14 08:23

Flypassasjer Oliver Buckworth tenkte ikke over hvilke konsekvenser skribleriene i dagboken hans kunne få, da han lørdag skrev ned ordet «terrorisme» like før flyet han satt i skulle ta av fra Melbourne lørdag.

Plutselig hører han passasjeren bak si til flyvertinnen «ser du hva han skriver?». Like etterpå står tre politimenn ved setet hans og beordret ham av flyet, skriver Daily Mail.

- Hele situasjonen var utrolig urettferdig. Det skremte meg at ingen hjalp meg, og jeg ble beskyldt kun på bakgrunn av rykter. Ingen på flyet forsvarte meg da jeg kikket rundt etter sympati, sier Buckworth.

Klikk på bildet for å forstørre.

DAGBOK: Dette er siden fra dagboken til Oliver Buckworth.

Ropte til de andre passasjerene

Hendelsen skjer etter at Australia har høynet trusselnivået for første gang på et tiår på grunn av økt fare for et terrorangrep.

I dagboken hadde 28-årige Buckworth tegnet en fortvilet mann og skrevet ordene «terror is made up».

Dermed kunne han se langt etter å bli sittende på flyet når det tok av til Byron Bay, hvor han hadde planlagt å møte venner og familie.

- Jeg er en nysgjerrig fyr og jeg lagde bare noen enkle skriblerier om hvordan alle er blitt så redd for terrorisme igjen, sier han.

Buckworth satte seg likevel motverge da politiet ville ha ham av flyet, og ropte til de andre passasjerene ombord at han ikke var en kriminell. Etter at han var ute av flyet, og politiet stadfestet at han ikke utgjorde noen fare, fikk Buckworth beskjed om at han var fri til å gå.

Kan bli svartelistet

Ifølge Buckworth ble ikke saken tatt videre. Å sette seg på et nytt fly kunne han imidlertid ikke forvente med det første. Etter fem timer med telefonsamtaler til flyselskapet skal Tiger Airways ha gitt ham beskjed om å sende inn et elektronisk skjema for å få svar på om han kunne bli med et annet fly.

At det ville løse saken kunne de likevel ikke garantere, siden hendelsen kunne føre til at han ble svartelistet.

Nulltoleranse i sikkerhetsspørsmål

En talsperson for Tiger Airways forteller til Daily Mail at de har nulltoleranse i sikkerhetsspørrsmål, og at de har rett til å nekte passasjerer å reise hvis årsaken til dette knyttes til sikkerheten ombord.
Dette gjelder også svartelisting for fremtidige flyvinger.

Ifølge Australsk politi er saken avsluttet fra deres side.

Buckworth er nå redd for at reaksjonen fra Tiger Airways vil føre til svarelisting fra flere flyselskaper.

- Det ironiske er at jeg skrev om akkurat det at alle er redd for terror. Hele situasjonen er helt latterlig, sier Buckworth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.