RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skrev rystende dagbok i fangenskap

Foto: MARK RALSTON (AFP)
Sist oppdatert:
Jaycee Dugard, som ble holdt fanget i 18 år, var i lykkerus da sexovergriperen kjøpte henne en kattepus.

Den amerikanske kvinnen Jaycee Dugard (29) ble kidnappet som barn og holdt i fangenskap i 18 år. Denne uken ble det kjent at Dugard skrev dagbok da hun var i fangenskap. Dokumentene ble presentert under en rettssak mot Phillip Garrido i El Dorado county i California.

Garrido står tiltalt for å ha kidnappet Dugard, holdt henne fanget, voldtatt henne og gjort jenta gravid med to barn. Kona Nancy Garrido er også medtiltalt i saken.

Les også: Slik ser hun ut i dag
Les også: - Døtrene virket normale

Lengselen etter frihet
Dugard skrev blant annet om den grusomme isolasjonen, frykten og lengselen etter frihet, melder San Francisco Chronicle.

- Hvorfor har jeg ikke kontroll over mitt eget liv, skrev Dugard i 2004, fem år før politiet klarte å redde 29-åringen fra fangenskapet.

Dugard var bare elleve år da hun ble bortført ved en bussholdeplass i South Lake Tahoe i California i 1991. Jenta, som ble brukt som Garridos sexslave, ble plassert i et skur i hagen til Garrido i den lille byen Antioch, nord for San Francisco.

Aktoratet hevder at ekteparet Nancy og Phillip Garrido forsøkte å manipulere jenta og vinne tilliten hennes helt fra starten. Aktor Vern Pierson henviser til et avsnitt i dagboken der jenta lovpriser sine gisseltakere for å ha kjøpt henne en kattunge i bursdagspresang.

- De gjorde noe ingen andre ville ha gjort for meg. De betalte 200 dollar bare for at jeg skulle få min egen katt, skrev Dugard sommeren 1993.

På samme tid ble Dugard gravid med sitt første barn.

Ønsker ikke å skade ham
Ti år senere, i 2003, skrev hun om lengselen etter frihet og frykten for å såre Garrido emosjonelt.

- Jeg ønsker ikke å skade ham, noen ganger føler jeg at min tilstedeværelse sårer ham. Så hvordan kan jeg noensinne fortelle ham at jeg ønsker å være fri. Fri til å gå og komme som jeg selv vil, skrev hun.

Videre skrev Dugard om fortvielsen hun følte over ikke å ha sin egen identitet.

- Det føles som at jeg drukner. Jeg er redd. Jeg ønsker kontroll over mitt eget liv. Dette er mitt liv, og jeg burde få lov til å bestemme over det selv. Men nok en gang har han tatt det vekk fra meg, skrev hun.

- Hvor mange ganger skal han få lov til å ta det vekk fra meg? Jeg frykter at han ikke innser at de tingene han sier gjør meg til en fange. Hvorfor har jeg ikke kontroll over mitt eget liv? Jeg føler at jeg ikke engang kan være sikker på at mine tanker er mine egne, skrev hun.

De to barna som Dugard fikk under fangenskap, er i dag 12 og 15 år gamle. Både Garrido og kona nekter straffskyld på samtlige tiltalepunkter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere