Skrev samisk - ble kastet ut av Facebook-gruppe

Da Katri Sarak Somby kommenterte på samisk i ei kjøp og salg-gruppe på Facebook tirsdag kveld, kom en reaksjon hun ikke hadde forventet.

Da Katri Sarak Somby kommenterte på samisk i ei kjøp og salg-gruppe på Facebook tirsdag kveld, kom en reaksjon hun ikke hadde forventet. Foto: Privat

Da Katri Sarak Somby kommenterte på samisk i ei kjøp og salg-gruppe på Facebook tirsdag kveld, kom en reaksjon hun ikke hadde forventet.

11.02.15 21:12

Somby sendte en spøkefull kommentar til kompisen Lasse Kvernmo, som forsøkte å selge noe på siden. Hun unngikk budrunden, og kommenterte på et bilde.

Ikke lenge etterpå fikk Somby beskjed fra moderatoren i gruppa om å holde seg til norsk.

«Skriv norsk.»

Lasse Kvernmo reagerte umiddelbart, og spurte moderatoren «Hvorfor det?»

Les også: Facebook tar opp konkurransen med Finn.no

Ble kastet ut
Svaret var at Facebook-siden var norsk, og da skriver man norsk.

«Hva er en norsk side? Må også de som ikke kan norsk skrive på norsk? Ser det er flere som skriver på engelsk her, gjelder dette de også?», svarte Kvernmo.

Og så ble han kastet ut av gruppen.

Somby registrerte overrasket den korte samtalen litt etter at Kvernmo ble kastet ut.

- Jeg må si jeg synes det var en kraftig overreaksjon. Det hele forundrer meg. At noen få setninger med samisk språk kan oppfattes så truende. Det er en merkelig holdning - vi er tross alt i 2015. Men jeg tenker også at dette ikke er en holdning som er representativ for alle, sier Somby.

Hun meldte seg raskt ut av gruppen.

Les også: 16-åring hengt ut for morens seksuelle legning på Instagram

- Ikke greit
- Jeg syntes ikke det var greit. Slike verdier står jeg ikke for. Og jeg konstaterer jo at det ikke virker som det er problemer med andre språk, sier hun.

Hun understreker at hennes melding ikke gikk inn under budrunden, og at den var ment som en spøk og et vennlig råd.

- Jeg skreiv at den kjøkkenmaskinen han skulle senge var så gammel at det spørs om ikke den burde vært lagt ut på retro-sida, smiler hun.

Somby understreker at hun ikke ser på dette som noen stor sak.

- Verden går videre, for å si det sånn. Men jeg har dårlig samvittighet overfor Lasse. Det var ikke meningen å få han kastet ut. Og jeg håper veldig at han fikk solgt den kjøkkenmaskinen!

Facebook-gruppen har i underkant av 18.000 medlemmer og har fire moderatorer som overvåker gruppen kontinuerlig. Moderator av Facebook-gruppen, Kim Børresen, sier at de så langt har klart å holde gruppen slik at den fremstår ryddig og ordentlig, og at det er viktig for dem.

Les også: - Vestlige kvinner bryr seg ikke om de blir voldtatt

- Vi må kunne forstå hva som blir skrevet
- Grunnen til at vi vil holde oss til norsk språk er at folk skal kunne være med å se på alle kommentarene. I tillegg skal vi moderatorer kunne forstå hva som blir skrevet. Vi følger med på alle innleggene og da er det en fordel at vi skjønner hva som blir skrevet. Derfor har vi sagt at vi foretrekker at alt skrives på norsk, sier Børresen.

Han forklarer at Kvernmo ble kastet ut av gruppen som en advarsel, men at han kort tid etter samme kveld kom tilbake og ble innlemmet i gruppen igjen. Kvernmo har dog ikke meldt seg inn i gruppen igjen selv.

Børresen har selv vært moderator i gruppen i snart tre år.

- Det er frivillig arbeid og vi er inne og sjekker siden daglig. Noen dager er det mer å gjøre enn andre dager.

Les også: - Moren har besvimt på flyet, og babyen gråter

- Ille at man drar frem rasist-kortet
Børresen følte han ble stemplet som rasist etter at han ikke godtok samisk språk på Facebook-gruppen i går.

- Jeg synes det er litt ille at man drar frem rasist-kortet bare for at man ønsker å forstå det som blir skrevet, sier han.

Han forklarer at det ikke bare er samisk språk men også alle andre språk enn norsk man vil holde ute fra gruppen.

- I utgangspunktet ser vi at alt foregår på norsk, sier Børresen, men legger til at de godtar noe engelsk da det er en stor andel av folk som forstår dette.

Lik Nettavisen på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.