Skrev seg ut av problemene

Foto: Jorunn Egeland (Side2)

Stig Inge Bjørnebye har fått mange reaksjoner på sin beretning om angst og depresjon.

18.08.09 08:29

(SIDE2:) På 1990-tallet var Stig Inge Bjørnebye en av Norges mest profilerte fotballspillere. I 1992 ble han spiller på Liverpool, 23 år gammel, og han har spilt 75 landskamper.

Et proffliv i en av verdens største fotballklubber, å være en del av «Drillos», å spille i VM-sluttspill i 1994 og 1998 og EM i 2000, virker som en drøm for mange. Og Bjørnebye fikk stadig høre hvor heldig han var.

Men livet var ikke så lykkelig som alle forventet.

Nå er han aktuell med boka «Løsrivelse». Her forteller han for første gang om det store ubehaget han følte av det overflatiske livet.

- En lettelse å ha gjort det
- Jeg har et avslappa forhold til å fortelle om dette. Skriveprosessen har vært min. Da jeg var ferdig og ga manuset fra meg, var jeg ferdig med dette, sier han til Side2.

Han har to klare målsettinger med boka. Og disse målsettingene inkluderer verken salgstall eller en ny runde med berømmelse.

- Den første målsettingen er at jeg ville bli ferdig med dette, jeg ville legge bort tankene. Det har jeg lykkes med, og det kjennes godt. Det er en lettelse å ha gjort det, sier han.

Ikke bitter på andre
Han forteller at han ville skrevet boka uansett om den skulle utgis eller ikke, og på den måten oppnå den første målsettingen. Den andre målsettingen har å gjøre med hvorfor han velger å utgi boka:

Foto: Aschehoug

- Jeg fikk høre at flere kjente seg igjen, og jeg tenkte at boka kunne bli gjenkjennelig for andre. Det handler ikke om meg eller om fotball, det handler om samfunnet, om de enorme forventningene alle har over seg, uansett hva de driver med. Samfunnet er sånn at når vi våkner om morgenen, har vi mange forventninger som rir over oss, sier han.

I motsetning til mange forfattere av lignende bøker, velger han å ikke gi andre skylda for forventningspresset og problemene sine.

- Jeg gjør det motsatte - jeg tenker grundig over hvem jeg er. Boka er fri for bitterhet, sier han.

Positive tilbakemeldinger
Boka ble utgitt på lørdag, og allerede har Bjørnebye fått mange tilbakemeldinger fra leserne.

- Jeg trodde jeg ville få ytterpunktene, trodde jeg ville få noe dritt, forberedte meg på noe negativt. Det kommer vel av gamle erfaringer fra fotballkarrieren. Men det har bare vært positivt, sier han.

I løpet av helga har han fått opp mot hundre tekstmeldinger, utelukkende fra folk som har noe positivt å si om boka hans.

- Det rørende, nesten utmattende, er at jeg er i ferd med å nå den andre målsettingen om å treffe andre mennesker, sier han.

Tilbakemeldingene har både kommet fra folk han har en relasjon til og folk han ikke kjenner.

- De har sett problemet i historien, selv om de har andre livserfaringer. Det har vært flott, sier han.

Som neandertalere
- Den sterke fokuseringen på enkeltindivider, på overflate og prestasjoner er ekstrem når du er fotballspiller, men den gjelder for hele samfunnet. Og vi har alle behov for å bli sett. Det har menneskene alltid hatt, sier Bjørnebye.

Han sammenligner oss litt med neandertalerne.

- De løp rundt i skogen og brølte og strammet muskler. Sånn er vi litt ennå. Det er denne siden ved oss jeg har prøvd å skildre. Og jeg skriver at vi kanskje oftere skulle sette ting inn i sammenhenger. Vi vil alle bli sett, bli noe, oppnå noe, men vi er ikke alltid bevisst på hvordan vi skal gjøre det, sier han.

Bjørnebye tror det er sunt å kunne se bak overflaten, selv om det kan føles ubehagelig.

- Det er forskjell på å speile seg, og å se seg selv i speilet. For meg har det vært viktig å tørre å se meg selv i speilet, og kjenne igjen hele meg. Det er det denne boka handler om, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag