Gå til sidens hovedinnhold

«Skrik» ble kjøpt for rekordsum av hemmelig beundrer

En foreløpig ukjent kjøper la nesten 120 millioner dollar på bordet i natt for å sikre seg Skrik.

Syv budgivere kjempet i natt om Edvard Munchs «Skrik», som til slutt ble solgt for 107 millioner dollar (119,9 millioner dollar inklusive kommisjon), tilsvarende 615 millioner kroner, på auksjonen i New York i natt, noe som er ny verdensrekord - dog hårfint. Den gamle rekorden var fra 2010 da et Picasso-maleri ble auksjonert bort for 95 milliioner dollar (106,5 millioner inklusive kommisjon).

Auksjonshuset Sotheby's opplyser at kjøperen inntil videre ønsker å være anonym.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Salgsrommet på Sothebys brøt ut i applaus og jubel da hammeren markerte vinnerbudet. Mange av de ansatte utbrøt at dette var høydepunktet i karrieren deres i det tradisjonsrike auksjonshuset.

- Bildet er verdt hvert eneste øre kjøper betalte. Skrik er et av de største ikonene i moderne kunst, sa auksjonarius Tobias Meyer ifølge REuters.

- Jeg er fornøyd med prisen, sa selger Petter Olsen på en pressekonferanse, ifølge NTB.

- Fortsatt vil Munch komme til å spille en betydelig rolle i mitt liv, og med mitt eget Munch-prosjekt kommer jeg til å fokusere på livet og kjærligheten, understreket Olsen.

Svimlende 690 millioner

Inkludert kommisjon til auksjonshuset, Sotheby's, kom prisen på i underkant av 120 millioner dollar, eller svimlende 690 millioner kroner.

Men bildet som er omsatt til aller høyest pris er maleriet «The Card Players» av Paul Cézanne, som i fjor ble kjøpt for 250 millioner dollar av Emiren av Qatar. Det dyreste Munch-maleriet som er solgt er en utgave av «Vampyr», som gikk for 250 millioner kroner i 2009, også det på Sotheby’s.

- Vi har hatt mange kjente verker hos oss opp igjennom årene, men det er ikke ofte vi har en kjendis som dette. «Skrik» er etter «Mona Lisa» det mest kjente kunstverket i verden, sa lederen for moderne kunst hos Sotheby's, Simon Shaw, til NTB i forkant av auksjonen.

Kunstverket er ett av i alt fire versjoner av «Skrik» som Munch lagde, og er malt med pastell på papp i 1895. Det har vært i forretningsmannen Petter Olsens og hans families eie i over 70 år.

Klokken 01 norsk tid startet auksjonshuset Sotheby's i New York budrunden på pastellversjonen av Edvard Munchs Skrik. Versjonen som skal selges er fra 1895 og er én av fire utgaver, men den eneste som er i privat eie. To er plassert i Munch-museet mens ett henger i Nasjonalmuseet.

- Over milliarden
Og det er ikke akkurat hverdags at slike verk går under hammeren.

- Dette er utrolig spennende. Jeg har snakket med så mange, og spådommene går i alle retninger, sier Knut Forsberg, daglig leder hos Blomqvist kunsthandel i Oslo til NTB.

Han sier at bildet kan ende opp i varmere strøk, nemlig hos en sjeik i Qatar, men det trenger ikke å bli solgt i det hele tatt.

- Noen mener bildet vil forbli usolgt, mens andre mener det vil gå for 200 millioner dollar, sier kunsthandleren.

En pris på 200 millioner dollar tilsvarer svimlende 1.150 millioner kroner.

Arvet mange Munch
Selger av bildet er den norske shippingarvingen Petter Olsen, lillebroren til Fred. Olsen.

Bildet han nå skal selge fikk han etter en kamp i retten mot storebroren.

Da Thomas Olsen, som var brødrenes far, døde i 1969 etterlot han seg 34 Munch-malerier.

Men 13 av disse bildene hang på familieeiendommen «Langveis», som moren Henriette disponerte etter mannens død, ifølge Dagens Næringsliv.

Hun testamenterte disse til Petter Olsen, mens Fred mente at de skulle likedeles. Petter endte til slutt opp med bildet.

Inntektene Petter Olsen får for bildet skal gå til å bygge det nye Munch-museet på Ramme gård.

Tror på flere besøk til Oslo
Direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen er strålende fornøyd med auksjonen.

– Dette var en fantastisk kveld, sier han til NRK.

– Nå kommer gjestene til Oslo. Munch er blitt enda bedre kjent i verden, og neste år er det jubileum. Denne interessen vil vi utnytte, sier Henrichsen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken