Gå til sidens hovedinnhold

«Skrik» funnet i Flatanger

Bent Larsen kom nærmest med et skrik selv da han oppdaget dette avtrykket.

- Dette må være det nærmeste vi kommer et mekanisk kunstverk, sier Bent Larsen til Namdalsavisa.

Avtrykket på gummibåndet viser nemlig en ganske så tro kopi av Edvard Munchs verdenskjente maleri «Skrik».

Larsen måtte gni seg to ganger i øynene da han på jobb oppdaget «kunstverket» ved Storlavika industriområde i Flatanger, som blant annet jobber med innsamling og gjenvinning av jern og metaller - og brukte samlebånd.

Steinstøv ble kunst
- Akkurat hvor båndet kommer fra, vet jeg ikke. Vi får inn mye skrap fra flere hold som vi kvitter oss med. Da jeg kostet av støvet, gikk det opp et lys for meg. Jeg er ikke den største kunsteksperten, men skjønte fort at dette var for fint til å kastes, sier Larsen.

Transportbåndet, som er av gummi, er en meter bredt og er blitt brukt i forbindelse med knusing og transport av stein.

- På disse gummibåndene knuses steinen i flere omganger. Det slites ned, og avtrykket har nesten laget hull i båndet. Ved oppstart spoler båndet med både hyl og skrik, i likhet med originalen selv, sier Larsen med et flir.

Liv på kommunehuset
Larsen har nå levert det oppsiktsvekkende funnet til Flatanger kommune, skriver Namdalsavisa.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle tro da Larsen kom innom og sa han hadde funnet et nytt Skrik-kunstverk. Jeg trodde først han hadde snublet over noe tjuvgods, sier kultursjef i Flatanger kommune Kari Imsgard.

Hun har nå fått studert transportbåndet og bekrefter at «kunstverket» ikke er rørt av menneskehender.

- På slutten av en slik prosess blir steinen malt til fine støvkorn. Avtrykket har slitt gjennom seks stofflag, antakelig har det ligget over natta slik at fuktighet har ført til at støvet har klumpet seg og lagt igjen et mønster, forklarer hun.

På kommunehuset har oppdagelsen ført til mange reaksjoner.

- Jeg har aldri sett noe lignende før. Dette er veldig morsomt, og vi har fått mange positive reaksjoner på funnet, sier Imsgard.

Tilbudt 10.000
Flatangers eget «Skrik» skal nå henges opp til utstilling i forbindelse med Ungdommens kulturmønstring, som arrangeres 6. mars ved Lauvsnes samfunnshus.

- Vi har i år fokus på gjenbruk, så dette passer jo godt inn i konseptet, smiler kultursjefen.

Eieren selv sier han planlegger å beskjære «bildet» og sette det inn i en ramme. Han har allerede fått et bud på 10 000 fra en privatperson i nærområdet.

- Jeg venter litt med å selge foreløpig. Ønsker at det skal henge ei stund, slik at flest mulig får sett det. Når jeg selger, skal pengene brukes på et nyttig prosjekt i Flatanger kommune. Men 10.000 er for lite, jeg håper i alle fall på å doble beløpet. Kanskje kan dette også være noe for Munch-museet, humrer den ferske kunstelskeren.

Les flere nyheter fra Namdalsavisa.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken