RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lindås 20120328. Statoil truer med å legge ned oljeraffineriet på Mongstad. Statoil opplever at selskapet dels sliter med et tungt marked der marginene er lave og kostnadsnivået er høyt, og dels at problemene skyldes rammebetingelser som er annerledes enn det konkurrentene har. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
Lindås 20120328. Statoil truer med å legge ned oljeraffineriet på Mongstad. Statoil opplever at selskapet dels sliter med et tungt marked der marginene er lave og kostnadsnivået er høyt, og dels at problemene skyldes rammebetingelser som er annerledes enn det konkurrentene har. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Foto: Marit Hommedal / Scanpix.

Skrinlegger Mongstad-planer

Sist oppdatert:
- Men vi har som målsetting å få på plass et fullskalaanlegg for CO2-rensing innen 2020.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad skal avsluttes innen 1. januar 2014.

- Vi legger ned satsingen på dagens fullskalaanlegg, men vil ha Stortinget med oss på en målsetting om å få på plass et fullskalaanlegg for CO2-rensing innen 2020, sier Borten Moe.

Månelandingen kræsjer
Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) utpekt som den rødgrønne regjeringens «månelanding» i hans nyttårstale i 2007.

- Årsaken til at vi legger ned Mongstad satsingen på fullskalaanlegg nå, er at veien til utvikling av fangst- og lagringsteknologi er blitt lengre, tyngre og mer kostbar enn hva regjeringen har regnet med, sier Borten Moe.

Den 17. september slapp Riksrevisjonen en rapport om elendig kostnadsstyring av CO2-håndteringen på Kårstø og Mongstad-anleggene.

Riksrevisjonen er kritisk
Investeringsbudsjettet til partnerne i Teknologisenteret på Mongstad (TCM) er ifølge Riksrevisjonen betydelig høyere enn det som er blitt presentert Stortinget. I Stortingsmeldingen kommer det fram forventede byggekostnader på 4,2 milliarder kroner, mens Olje- og energidepartementet og Gassnova i prosjektet har forholdt seg til et investeringsbudsjett på 5,9 milliarder.

Øker bevilgningene i statsbudsjettet

Olje- og energiministeren sier de har brukt omtrent 7,2 milliarder på Mongstad, men at over 5 milliarder av disse pengene er brukt til utvikling av teknologisenteret.

- Frem til i dag har vi ikke brukt mer en 1,2 milliarder på fullskalaprosjektet, det meste av denne teknologien vil være nyttig i andre prosjekter. I statsbudsjettet for 2014 vil regjeringen øke bevilgningene til CLIMIT, et CO2-program som administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd. Vi vil i tillegg bevilge 400 millioner til teknologisenteret på Mongstad, sier Borten Moe. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere