Gå til sidens hovedinnhold

Skrinlegger Mongstad-planer

- Men vi har som målsetting å få på plass et fullskalaanlegg for CO2-rensing innen 2020.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad skal avsluttes innen 1. januar 2014.

- Vi legger ned satsingen på dagens fullskalaanlegg, men vil ha Stortinget med oss på en målsetting om å få på plass et fullskalaanlegg for CO2-rensing innen 2020, sier Borten Moe.

Månelandingen kræsjer
Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) utpekt som den rødgrønne regjeringens «månelanding» i hans nyttårstale i 2007.

- Årsaken til at vi legger ned Mongstad satsingen på fullskalaanlegg nå, er at veien til utvikling av fangst- og lagringsteknologi er blitt lengre, tyngre og mer kostbar enn hva regjeringen har regnet med, sier Borten Moe.

Den 17. september slapp Riksrevisjonen en rapport om elendig kostnadsstyring av CO2-håndteringen på Kårstø og Mongstad-anleggene.

Riksrevisjonen er kritisk
Investeringsbudsjettet til partnerne i Teknologisenteret på Mongstad (TCM) er ifølge Riksrevisjonen betydelig høyere enn det som er blitt presentert Stortinget. I Stortingsmeldingen kommer det fram forventede byggekostnader på 4,2 milliarder kroner, mens Olje- og energidepartementet og Gassnova i prosjektet har forholdt seg til et investeringsbudsjett på 5,9 milliarder.

Øker bevilgningene i statsbudsjettet

Olje- og energiministeren sier de har brukt omtrent 7,2 milliarder på Mongstad, men at over 5 milliarder av disse pengene er brukt til utvikling av teknologisenteret.

- Frem til i dag har vi ikke brukt mer en 1,2 milliarder på fullskalaprosjektet, det meste av denne teknologien vil være nyttig i andre prosjekter. I statsbudsjettet for 2014 vil regjeringen øke bevilgningene til CLIMIT, et CO2-program som administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd. Vi vil i tillegg bevilge 400 millioner til teknologisenteret på Mongstad, sier Borten Moe. (©NTB)

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken