RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skrøt av Norges innsats i Libya

Foto: MANDEL NGAN (Afp)
Sist oppdatert:
USAs president Barack Obama skrøt av Norges militære innsats i Libya da han tok imot statsminister Jens Stoltenberg.

- Det passer å møtes i dag med tanke på hendelsene som skjer i Libya, sa USAs president da han og statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen etter møtet i Det hvite hus.

Nyheten om at opprørsstyrkene i Libya hadde drept landets tidligere leder Muammar al-Gaddafi satte naturlig nok sitt preg på møtet mellom de to statslederne. Siden mars i år har en koalisjon under Natos ledelse og med Norge på laget angrepet Gaddafis styrker i Libya og gitt støtte til opprørerne. Norge bidro med jagerfly og var i en periode en svært aktiv deltaker i luftangrepene.

- Bokser over sin vektklasse
- Jeg har sagt det tidligere, men jeg vil gjerne gjenta det: Norge bokser over sin vektklasse, sa Obama etter møtet ifølge referatet fra Det hvite hus.

Obama sier Natos suksess i Libya skyldes land som Norge og skrøt av den norske deltakelsen i Nato-operasjonen, kapasiteten til de norske jagerflypilotene og deres vilje til å engasjere seg i vanskelige oppdrag.

Se referatet av hva Obama og Stoltenberg sa til pressen her

Honnør til Norge etter 22. juli
Obama fortalte at de to også hadde diskutert en rekke andre temaer; verdensøkonomien, Afghanistan, Midtøsten, Sør-Sudan og selvsagt terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli. Obama ga igjen honnør til den norske statsministeren og det norske folk for å ha håndtert den ekstremt vanskelige situasjonen med verdighet.

- Det understreker betydningen i å samarbeide for oss alle når det gjelder å forhindre alle former for terrorisme, sa han.

- Klarte å stanse Gaddafi
Norges statsminister på sin side sa at Natos innsats i Libya med mandat fra FN i ryggen viser at verdenssamfunnet evner å ta grep.

- Vi har oppnådd det vi satte oss som mål for den militære operasjonen; beskytte sivilbefolkningen, og vi klarte å stanse Gaddafis drap på sin eget folk, sa Stoltenberg.

Samarbeider også i Afghanistan
Han sa videre at Norge setter pris på samarbeidet med amerikanerne i Afghanistan.

- Vi ser fram til å fokusere ytterligere på overgangen, sa Stoltenberg med henvisning til at Afghanistans egne styrker og myndigheter nå mer og mer må ta ansvar for sikkerheten i landet. Alle utenlandske soldater skal være ute av landet mot slutten av 2014.

- Norge gikk inn i Afghanistan sammen med våre allierte, og vi kommer til å forlate Afghanistan sammen med våre allierte, sa Stoltenberg.

Pekte på muligheter i nord
Han trakk fram at de to også hadde snakket om nordområdene, et tema som står høyt på dagsorden i norsk utenrikspolitikk. Stoltenberg pekte på issmeltingen som et tegn på den globale oppvarmingen, men som samtidig åpner nye muligheter når det gjelder oljeutvinning, men også når det gjelder ferdselsruter. Han sa at utviklingen gjør behovet for samarbeid større mellom landene som grenser til Arktis.

Stoltenberg ga videre uttrykk for at han setter pris på samarbeidet med USA når det gjelder klimaspørsmål og bekjempe avskoging. Han nevnte videre samarbeid om barnedødelighet og mødrehelse.

Fikk spørsmål om Gaddafis død
Obama fikk spørsmål fra pressen om Muammar Gaddafis død også kan tillegges USAs Libya-politikk.

Han svarte at han er stolt over det man har oppnådd med den internasjonale militære operasjonen i Libya.

- Men fremfor alt er jeg stolt over hva det libyske folk har oppnådd. Og jeg tror de har store muligheter foran seg. De har en rekke utfordringer også, men vi har nå gitt dem en mulighet til å forme sin egen fremtid. Og det er noe vi har sett over hele Nord-Afrika og den arabiske verden - at det ikke er noe unikt i ønsket om å få frihet, menneskerettigheter og demokrati. Det er noe alle mennesker vil ha, og jeg er svært fornøyd med at det libyske folk får den muligheten også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere