RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skryter av 1000 drap i årsrapport

Faksimile av 2012-rapporten til den islamistiske gruppen ISIS.
Faksimile av 2012-rapporten til den islamistiske gruppen ISIS.
Islamister publiserer årsrapporter om sine blodige aksjoner. Se rapportene her.

Den militante islamistgruppen ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham) har siden 2012 utgitt årsrapporter hvor de redegjør for sin terrorvirksomhet i Midtøsten.

I fjorårets rapport hevder ISIS at de utførte nesten 10.000 operasjoner i Irak, 1000 likvideringer, plantet 4000 improviserte bomber og frigjorde hundrevis av radikale fanger.

Gruppen påstår også at de har omvendt flere hundre «frafalne», og at de har 15.000 krigere.

- Det er ganske vanlig å lage lister med informasjon om hva man har gjort. Men dette er kanskje noe av det mest omfattende og standardiserte. Man har også sett dette i Afghanistan, hvor Taliban har gjort lignende ting. Men de har ikke laget årsrapporter som sådan, sier terrorforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Thomas Hegghammer, til Nettavisen.

- Vil framstå som effektive
- Hva er hensikten med å produsere slike årsrapporter, Hegghammer?

- Det er for å framstå som en effektiv organisasjon og suksessrik aktør, i håp om at rekrutter slutter seg til, og at donorer gir penger.

Hegghammer legger til at ISIS også kan ha ønske om å produsere en oversikt over egne aksjoner for å bestride eventuelle påstander fra motparten, som i dette tilfellet er den sjiadominerte staten.

Årsrapportene for 2012 og 2013, som kalles «al-Nab» (nyheter), har blitt analysert av Det amerikanske institutt for krigsstudier (Institute for the Study of War). Irakiske offisielle myndigheter, som er sjiadominert, beskriver ISIS som en gruppe lurvete terrorister.

Terrorforsker Thomas Hegghammer

Politisk strategi
Men eksperter mener rapporten tegner et bilde av en gruppe med en organisert militærstruktur og en politisk strategi om å danne en sunnimuslimsk stat.

- De utgir rapportene omtrent som et selskap, med detaljer om martyraksjoner og mål, sier tidligere nestsjef i den britiske etterretningstjenesten MI6, Nigel Inkster, til The Finacial Times.

- Er ISIS en terrorgruppe, Hegghammer?

- Det er opprinnelig en terrorgruppe som har vokst seg så stor at de har blitt en milits eller opprørsgruppe. Nå er det en opprørsgruppe som bruker mye terrormetoder, sier han.

ISIS tok nylig kontroll over den nordlige irakiske byen Mosul. I rapporten framgår det imidlertid at organisasjonen har lenge hatt ambisjoner om å ta kontroll over de sunnidominerte områdene i Irak.

- Antall angrep har økt gradvis de siste månedene. Nå er det over hundre mennesker som blir drept hver uke. ISIS blir bare sterkere og sterkere, sier en Irak-analytiker ved sikkerhetsselskapet AKE, John Drake, til The Finacial Times.

Fakta: Fakta om ISIL/ISIS

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Den islamske staten i Irak og Levanten ( ISIL), også kalt ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham), er en ytterliggående islamistisk gruppe som er aktiv i Irak og Syria. Ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

* Levanten er et navn på landene innerst i Middelhavet, altså Syria, Libanon, Israel/Palestina og Jordan.

* ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida tar nå avstand fra gruppen. Al-Qaida skal ha anklaget ISILs krigere for overdreven voldsbruk.

* ISILs leder er Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kjemper for en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria.

* Siden april har gruppen gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

* I forrige uke innledet ISIL en offensiv i Nord-Irak og har erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

(Kilder: NTB, Ritzau)

Norske krigere
ISIS er en etterkommer av Al-Qaida i Irak, som var så brutale at sunnimuslimske stammer vendte seg mot dem i 2006. Gruppen opererer i hovedsak i Iran og Syria, men skal ha bred støtte i andre muslimske land som Indonesia.

I tillegg bruker ISIS sosiale medier flittig for å spre propagandaen sin. Det er nettopp ISIS’ bruk av sosiale medier som har ført til at de har tiltrukket seg så mange utenlandske krigere til å delta i krigføringen i Syria. Fra Europa skal det anslagsvis ha vært 2000 krigere som har sluttet seg til ulike opprørsgrupper i Syria, deriblant ISIS. 

Hegghammer sier at flere nordmenn har sluttet seg til ISIS.

- Vi vet helt sikkert at det er nordmenn som slåss med ISIS. Det er et titalls som er i Syria og en liten håndfull i Irak, sier Hegghammer.

God økonomi
Finansene til organisasjonen skal være svært gode. ISIS skal tidligere ha innkrevd «skatter» fra forretninger og selskaper i Mosul for nærmere åtte millioner dollar i måneden. Etter å ha tatt over byen i forrige uke, plyndret ISIS-krigerne bankene for hundrevis av millioner dollar.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere