RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søksmål etter medisin-skandale

Sist oppdatert:
Flere pasienter forbereder erstatningssøksmål mot norske leger og produsenten av legemiddelet Vioxx. Ifølge forskere forelå det allerede for fire år siden beviser for at medikamentet var helsefarlig.

Vioxx er en smertelindrende medisin som har vært på markedet lenge. Nylig ble det trukket fra markedet. De viste seg at brukerne kunne få hjerteinfarkt og hjerneslag.

- Ødelagte liv
Advokat Anne Hazeland har kontakt med flere pasienter som mener de har fått ødelagt livene sine på grunn av medisinen, og nå vil ha erstatning, melder NRK.

Legemiddelet, som skulle lindre smerter i ledd og muskler, ble innført i Norge i år 2000. 30. september i år kunngjorde legemiddelfirmaet Mercks at medisinen skulle trekkes fra markedet.

- Kjente til risikoen
Mercks har i ettertid måttet tåle sterk kritikk for at medisinen ikke ble trukket fra markedet før, skriver Tidsskrift for den norske lægeforening. Forskere ved Universitetet i Bern i Sveits hevder at Mercks kjente til risikoen lenge før de satte i verk tiltak. I en artikkel i tidsskriftet Lancet skriver Peter Jüni og hans sveitsiske forskerkolleger at mistanken var sterk nok allerede i 2000. Men først i september 2004 trakk produsenten medikamentet fra markedet. Til da hadde rundt 80 millioner pasienter brukt Vioxx, og salgsinntektene hadde nådd 2,5 milliarder dollar.

Seks dødsfall i Norge
Ingen har full oversikt over hvor mange nordmenn som er døde etter bruk av den farlige medisinen, men hittil i år er det rapportert seks dødsfall som trolig skyldes Vioxx. 35.000 nordmenn har benyttet medisinen, og 200 kan ha blitt skadelidende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere