RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skuddveksling mellom Nord- og Sør-Korea

Et amfibieøkjøretøy fra den Sør-Koreanske hæren i aksjon 31. mars under en felles militærøvelse med USA som pågår frem til 18. april 2013.
Et amfibieøkjøretøy fra den Sør-Koreanske hæren i aksjon 31. mars under en felles militærøvelse med USA som pågår frem til 18. april 2013. Foto: Kim Hong-ji (Reuters)
Sist oppdatert:
Innbyggerne på to sørkoreanske øyer er sendt i tilfluktsrom.

Seoul (NTB-AFP-DPA): Både Nord-Korea og Sør-Korea har skutt med skarpt over den omstridte sjøgrensen mellom de to landene. Innbyggerne på to sørkoreanske øyer er sendt i tilfluktsrom.

Nordkoreanerne skjøt først og åpnet ild ved middagstider lokal tid mandag, het det i en kunngjøring fra sørkoreanernes militære overkommando. Sør-Korea svarte etter om lag en halv time, og granatene fra begge sider slo ned i sjøen.

– Noen av granatene som ble avfyrt av Nord-Korea, falt på vår side, og vår side svarte med ild, sier en talsmann for Sør-Koreas generalstab. Folk på de sørkoreanske øyene Yeonpyeong og Baengnyeong ble for sikkerhets skyld bedt om å gå i tilfluktsrom.

Stengte farvann

Nord-Korea hadde noen timer før varslet en militærøvelse i området og gjort det klart at farvannet langs vestkysten nær grensa til Sør-Korea, var stengt. Sjøgrensen i Gulehavet går gjennom et svært følsomt område der det tidligere har vært korte, men blodige sammenstøt.

I november 2010 ble fire mennesker drept da nordkoreanske granater slo ned på Yeonpyeong. Denne episoden utløste frykt for åpen krig mellom Sør-Korea og Nord-Korea, som til stadighet hevder at landet trues av invasjon fra sør.

De siste ukene har Nord-Korea utført flere prøveskytinger av kortrekkende raketter. Dette betraktes ifølge nyhetsbyrået AFP som et svar på felles militærøvelser mellom Sør-Korea og USA, som finner sted hvert år og som i øyeblikket er i gang.

– Hensikten med skytingen er å true oss og øke spenningen både langs grensen i Gulehavet og på hele Korea-halvøya. At de varslet oss på forhånd, viser at de har fiendtlige hensikter, sa det sørkoreanske forsvarsdepartementets talsmann Wi Young-seop før skytingen begynte.

Ikke vanlig

Nord-Korea skyter med jevne mellomrom med artilleri til sjøs, men det er ikke vanlig at Sør-Korea blir varslet på forhånd. Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap er kanoner og soldater nylig utplassert ved Mirim-flyplassen nær den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Mandagens skuddveksling kom etter at Nord-Korea i helgen truet med å gjennomføre «en ny type atomtest». Den lukkede kommuniststaten har tidligere foretatt tre kjernefysiske prøvesprengninger – i 2006, 2009 og 2013.

Nordkoreanerne skal være i gang med forsøk på å bygge en atomstridsladning som er liten nok til å kunne bæres av en ballistisk rakett. Sist onsdag prøveskjøt de to mellomdistanseraketter med lang nok rekkevidde til å ramme mål i Japan. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere