Gå til sidens hovedinnhold

Skuespilleren Nils R. Utsi er død: – Han har fylt oss med glede og stolthet

Nils R. Utsi fra Tana døde nyttårsaften.

– Vi har mistet en stor og varm bror, sier Odd-Einar Utsi.

Nyttårsaften mistet han sin bror, Nils Reidar Utsi, som ble 75 år gammel. Nils Utsi fra Austertana gjorde seg tidlig bemerket som skuespiller. I 1964 ble han den første samiske studenten ved Teaterhøgskolen i Oslo.

Han har hatt en rekke filmroller, har jobbet for ulike teater, og var med på å starte opp Hålogaland Teater på 70-tallet.

Landskjent ble han gjennom tv-serien Ante i 1975, og han var sentral i storproduksjoner som Veiviseren, Kautokeinoopprøret og tv-serien Hjerterått.

Han har også hatt hovedrollen som Jeppe på Bjerget i en samisk versjon produsert av Beaivvás Sámi Teáhter i Kautokeino.

– Han har fylt oss med glede og stolthet i hele sin karriere. Det var så likt han at han, til tross for dårlig lungekapasitet, måtte bli med storesøster Ellen på garnfiske på Stjernevann i høst.


- Nå tenker vi veldig på Sissel, Maria og Carl Georg, som er hans aller nærmeste, sier Odd-Einar Utsi.

I 2016 mottok han Finnmark fylkeskommunes kulturpris, og daværende fylkesordfører Runar Sjåstad var full av gode ord om Utsi.

– Han har gjennom sitt mangeårig arbeid som skuespiller, instruktør og dramatiker, gjort en betydelig innsats for kulturlivet i Finnmark og Nord-Norge.

- Med sin samiske bakgrunn, sitt sterke samfunnsengasjement og sin tydelige stemme, har han vært en god ambassadør for Finnmark og finnmarkskulturen, sa Sjåstad under utdelingen.

I tillegg gjorde han seg bemerket under Altakampen, da han ble fjernet fra Stilla tre ganger, og ble førstemann til å stilles for retten.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis