RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skuffende fra Golar LNG(Ny2)

Sist oppdatert:
Rederiet Golar LNG med konsernsjef Tor Olav Trøim i spissen skuffer klart i tredje kvartal, både på drift og bunnlinje. Selskapet vil nå dempe spoteksponeringen
Nytt: Mer om utsiktene

LNG-rederiet som kontrolleres av skipsreder John Fredriksen fikk et netto resultat på 5,4 millioner dollar, som er klart svakere enn ventet. Analytikerne hadde ifølge TDN Finans i snitt ventet et overskudd på 18 millioner dollar. I andre kvartal var overskuddet på 22,3 millioner, og 7,1 millioner i tredje kvartal i fjor.

Driftsresultatet endte 19,7 millioner dollar, mot 18 millioner i andre kvartal, og 12 millioner i tredje kvartal i fjor. Det var ventet 24 millioner dollar i snitt. Det har vært en økning i driftskostnadene sammenlignet med samme periode i fjor og andre kvartal i år på grunn av skipsleveringer.

Driftsinntektene endte på 43,5 millioner dollar i kvartalet, mot ventet 47 millioner dollar.

Flere skuffelser

Det er flere årsaker til resultatskuffelsen fra Golar, og en viktig årsak er bidraget fra eierandelen på 21 prosent i bulk- og LNG-rederie Korea Line. Mens Korea Line ga et resultatbidrag på 7,3 millioner dollar i andre kvartal, var det kun 1,1 millioner i tredje kvartal

I tillegg kommer tap blant annet på renteswapper, valuta og valutaswapper som trekker ned for Golar, og forklarer brorparten av mye av avviket.

Mye ledigtid for LNG-skipet Golar Winter trekker også ned. Skipet hadde inntekter i kun en måned av tredje kvartal som følge av det vanskelige spotmarkedet for denen typen skip.

Vil ut av spotmyra

Golar-ledelsen mener fortsatt at de langsiktige utsiktene er gode, men tegner derimot et langt mer lunkent bilde av de neste to årene.

Selskapet har etterhvert to skip i spotmarkedet, et marked som har vært langt svakere enn mange hadde trodd så langt i år. Golar-ledelsen indikerer også nå at de gjennom det nye samarbeidet med belgiske Exmar vil jobber for å sikre noen mellomlange kontrakter for å senke spoteksponeringen fra 28 prosent slik det ser ut nå til 15 prosent.

- Aksjonærene bør være forbredt på en situasjon hvor spotmarkedet kan forbli svakt fremtil 2006/2007, når betydelig mer gassproduksjon vil komme i gang, skriver rederiet.

Golar har i dag åtte LNG-skip på lange kontrakter og ytterligere fem skip og nybygg som er uten kontrakter. Selskapet håper etter hvert på en endelig godkjennelse av terminalprosjektet Livorno som kan komme til å redusere selskapets spoteksponering i årene som kommer.

På kort sikt ser Golar et bedre resultat i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere