*Nettavisen* Nyheter.

Skuffet over snus-holdning

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Organisasjonen Tobakksfritt er skuffet over at helsemyndighetene foreløpig ikke vil følge WHOs anbefaling om bildeadvarsel på snusboksene.

06.05.10 13:26

Verdens helseorganisasjon (WHO) er nemlig bekymret for at unge starter med tobakk via snus.

- Snus er også helseskadelig og kan gi blant annet kreft, og vi anbefaler at snusboksene utstyres med bildeadvarsel i tillegg til tekstadvarsel, har Armando Peruga, koordinator for Tobacco Free Initiative i WHO, uttalt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men denne anbefalingen kommer ikke norske helsemyndigheter til å følge foreløpig. Årsaken er at myndighetene først og fremst vil konsentrere seg om å redusere røyking, siden dette er farligere enn snus.

- Det blir ikke aktuelt med bildeadvarsler på snusboksene i dag, men vi kan ikke utelukke at det kommer i fremtiden, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Trenger bare sende brev
Dette skuffer paraplyorganisasjonen Tobakksfritt.

- Jeg synes dette er en merkelig holdning, når det vi alle ønsker er å redusere bruken av tobakk. Det nytter ikke bare å slåss på én front, man må se hele problemstillingen. Det blir som med alkohol, du vil ikke kunne stanse alkoholavhengighet ved å slutte å selge brennevein, men fortsette å selge vin og øl, illustrerer leder i organisasjonen, professor Tore Sanner.

Han er imidlertid enig med helsemyndighetene i at det ikke er noe som er så farlig som å røyke. Men når det gjelder kreft i bukspyttkjertelen er risikoen like høy ved bruk av snus som ved røyking, påpeker Sanner.

- Selv om man ikke kan sammenligne noe med faremomentene ved å røyke, gir også bruk av snus risiko for blant annet flere kreftformer, sier Sanner.

Han er også overrasket over holdningen til myndighetene.

- Det vil ikke koste departementet noe å innføre bildeadvarsel på snus. Alt de trenger å gjøre er å sende et brev til EU der de viser til artikkel 13.2 i tobakksdirektivet, sier Sanner.

Tobakksfritt sendte i april et brev til helsedepartementet og ba myndighetene nettopp om å innføre bildeadvarsel på snus.

- Men etter å ha lest statssekretær Ingebrigtsens uttalelser, ser det nå ut til at vi må sende et nytt brev, sier Sanner.

En av fem gutter
Sanner er også overrasket over at norske helsemyndigheter altså velger ikke å følge WHOs anbefaling.

- Ja, det er jeg forbauset over. Jeg vil ikke tro det er vanlig, i alle fall ikke når det gjelder tiltak som ikke koster samfunnet mye, sier han.

Hele 21 prosent av gutter mellom 16 og 24 år snuser daglig i Norge, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) og Helsedirektoratet. Også jentene kommer etter, sju prosent i denne aldersgruppen er dagligsnusere.

- Bortsett fra kreftfare, vet vi at man kan bli like nikotinavhengig ved snusing som ved røyking, og vi vet at risikoen for plutselig død i forbindelse med hjerteinfarkt er større for snusere enn for dem som ikke bruker tobakk. Bruken vil komme til å representere et betydelig folkehelseproblem når de unge snuserne vokser opp, advarer Sanner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.