*Nettavisen* Nyheter.

Skulle avlive katter – skjøt naboens pus

Skulle avlive 20 katter, men skjøt katten til feil nabo.

Mannen skulle hjelpe en syk nabo med å avlive de 20 kattene hans, men avlivningen førte til at han også skjøt katten til en annen nabo. Flere av kattene ble også skadeskutte i operasjonen, skriver Østlands-Posten.

I fjor sommer, nord i Larvik, skulle 46-åringen ordne opp i katteproblemet som hadde oppstått i nabolaget etter at naboen ble alvorlig syk. 46-åringen undersøkte både med viltnemnda og dyrebeskyttelsen, men avlivingen av kattene ble så dyrt at han valgte å ta saken i egne hender.

Brukte salongrifle
46-åringen brukte ei salongrifle han oppbevarte ulovlig til å skyte flere katter, men bare fire døde. Flere ble kun såret av skuddene og under avlivningene, som han holdt på med i en ukes tid, kom han også i skade for å skyte en huskatt som tilhørte en annen nabo.

46-åringen innrømmet i retten at han hadde ei salongrifle og ammunisjon uten å ha tillatelse til dette, men erkjente bare delvis straffskyld for tiltalepunktet som gjeldt avlivningen av kattene.

Retten fant mannen skyldig i brudd på både våpenloven og dyrevelferdsloven og ga han en bot på 10.000 kroner. Både rifla og ammunisjonen ble også inndratt.

Krevde erstatning
Katteeieren krevde erstatning for utgiftene han hadde hos dyrlegen, og en senere amputasjon av beinet til katten på en dyreklinikk, men da var ikke rettens medlemmer enige. Mens dommerfullmektigen mente 46-åringen måtte bære hele tapet for katteeieren, mente de to meddommerne at det hele var et «hendelig uhell».

«Ut fra vurderinger og prinsipper om et verdig dyreliv, finner flertallet det vanskelig å følge NNs vurdering av kattens beste», står det i dommen i forhold til utgiftene eieren hadde til amputasjonen.

- Umulig å skille
Flertallet viser også til at «det var umulig for tiltalte å skille mellom kattene til AA og NN».

46-åringen ble dermed dømt til å betale erstatning til katteeieren på 980 kroner for behandlingen katten fikk hos en veterinær, men ikke den videre behandlingen av dyret. Mannen ble ikke idømt saksomkostninger.

I formildende retning har retten vektlagt at 46-åringen i utgangspunktet ville avlive kattene på vanlig vis ved at han kontaktet de to instansene. Retten vektlegger også at han handlet etter ønske fra den syke naboens familie og nabolaget generelt.

Les flere saker fra Østlands-Posten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.