Gå til sidens hovedinnhold

- Skulle bare mangle at Norge betaler for galgen

Norge har gitt 24 millioner i støtte til Iran. Venstre ber regjeringen vurdere å trekke støtten.

Iran har i år henrettet hundrevis av mennesker som er dømt for narkotikarelaterte forbrytelser. FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC), har et eget landprogram for narkotikabekjempelse i Iran, som Norge støtter økonomisk.

Stortingspolitiker Sveinung Rotevatn (V) i Arbeids- og sosialkomiteen sier det er på tide at Norge truer Iran med å trekke støtten.

- Jeg mener vi må være mye tøffere og villig til å skrote hele støtten. Jeg stilte spørsmål til regjeringen om dette i fjor, og fikk til svar at de tar avstand fra det som skjer, men vil prøve å løse problemet på andre måter, sier Rotevatn til Nettavisen.

- Utviklingen viser at Iran på ingen måter er på riktig vei. Tusenvis av mennesker blir henrettet i løpet av få år. Det er på tide å sette hardt mot hard, sier han.

Middelaldersk praksis
Ifølge Iran Human Rights har det iranske regimet henrettet over 2500 personer som er dømt for narkotikaforbrytelser de siste fem årene.

- Tiden er inne for å få en slutt på denne middelalderske praksisen i et land som vi gir mye penger til hvert år, sier Rotevant.

De fleste henrettelsene i Iran foregår ved henging.

24 millioner i støtte
Så langt har Norge bidratt med 24 millioner skattekroner til prosjektet i Iran.

- Norge inngikk i 2011 en avtale med UNODC Iran om støtte til landprogrammet med seks millioner norske kroner årlig i fire år, fra 2011 til 2014. Det er ikke bestemt om Norge skal fortsette å støtte UNODCs program for de neste fire årene, 2015 til 2018, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Ane Haavardsdatter Lunde, til Nettavisen.

Danmark trakk støtten
Danmark var ett av flere europeiske land som støttet UNODCs landprogram for Iran, men valgte å trekke seg for to år siden etter en ekstern evaluering av prosjektet.

- Evalueringen, som nettopp er gjennomført, peker blant annet på at innsatsen fører til flere fengslinger, og at vi ikke kan være sikre på at dette ikke også medfører flere henrettelser og krenkelser av menneskerettighetene, sa daværende utviklingsminister i Danmark, Christian Friis Bach, i en uttalelse til Nettavisen den gang.

Rotevatn mener Norge bør følge etter Danmark.

- De sa tydelig ifra ved å trekke seg ut, sier Rotevatn.

- Betaler ikke for galgen
UNODCs landprogram for Iran består av tre delprogrammer: (1) Ulovlig smugling og grensehåndtering, (2) Reduksjon av narkotikaetterspørsel og Hiv-kontroller og (3) Kriminalitet, strafferett og korrupsjon. Norges støtte har gått til delprogram 2 og 3.

- Norge har ikke støttet delprogram 1, nettopp for å unngå at norsk støtte skulle kunne bidra til å ta smuglere som i neste omgang kan risikere dødsstraff, sier Lunde.

Rotevatn kjøper ikke denne argumentasjonen.

- Jeg mener det bare skulle mangle at vi betaler for galgen, men det er vanskelig å vite helt sikkert hvor pengene går. Det som er sikkert, er at det blir frigjort ressurser fra iransk side til å bruke penger til andre ting. Det er det samme programmet og samme regimet, understreker Rotevatn.

- Vi har et ansvar for å være tøffe, si klart ifra og true med å trekke støtten til 2 og 3, med mindre de ikke beveger seg i en retning med mer fokus på menneskerettigheter.

- Nå må vi bruke penger og støtte som virkemidler til å framtvinge en positiv utvikling.

Les også: - Ungdomsforbryter hengt i dag tidlig
Les osgå: Dette landet har hengt 2500 narkoforbrytere

Atomavtalen
Iran og FNs sikkerhetsråds fem faste medlemmer, samt Tyskland, inngikk en avtale i sommer som gir internasjonal innsyn i det iranske atomprogrammet, i bytte mot at internasjonale sanksjoner blir opphevet. Dette åpner for mer kontakt med regimet.

- Jeg håper atomavtalen gir oss et større handlingsrom til å jobbe med og stille krav til Iran, sier Rotevatn.

Høyeste tallet på 25 år
Den internasjonale dagen mot dødsstraff ble markert lørdag 10. september. I den forbindelse uttalte utenriksminister Børge Brende (H) at «bruken av dødsstraff for narkotikarelaterte forbrytelser strider mot folkeretten».

Iran Human Rights sier regimet har henrettet 800 mennesker så langt i år. Dette er det høyeste tallet på 25 år.

Kommentarer til denne saken