Australske sikkerhetsstyrker gikk tidlig tirsdag morgen til aksjon mot det som blir omtalt som en terrorgruppe. Fire personer er pågrepet av australsk politi, mistenkt for å ha planlagt et selvmordsangrep mot militærbaser i landet, melder avisen The Australian.

Rundt 400 politimenn deltok i aksjonen mot flere boliger i forstedene til Melbourne. Fire personer mellom 22 og 26 år ble pågrepet. En rekke andre skal avhøres tirsdag.

- Skulle drepe så mange som mulig
Medlemmene av gruppen, som teller 18 mann, skal ha overvåket militærbaser i Sydney og i delstaten Victoria sør i landet.

Ifølge avisen The Australian skal gruppen ha kommet langt i planleggingen av et angrep der basene skulle stormes med automatvåpen. Angrepet var ment som hevn for Australias militære engasjement i muslimske land.

- De mistenkte var beredt til å gjennomføre et angrep mot australske soldater. De hadde planer om å ta seg fram til militærbasene for deretter å drepe så mange som mulig inntil de selv ble drept, sier fungerende leder av det føderale politiet i Australia Tony Negus.

- Det verste i historien
politiets pressekonferanse etter de hadde gjennomført en rekke arrestasjoner og razziaer mot boliger i Melbourne-området, innrømmet Negus at terrorangrepet kunne blitt et av de mest alvorlige angrepene på australsk jord.

- Dette kunne, hvis planene hadde blitt gjennomført, potensielt ha blitt det mest alvorlige terrorangrepet på australsk jord, sa Negus.

Ifølge politiinspektør Andrew Scipione i New South Wales aksjonerte politiet nå fordi det var en overhengende fare for at det planlagte terrorangrepet ville finne sted i nær fremtid.

Tilknyttet somalisk terrorgruppe
Gruppen består blant annet av australske statsborgere av somalisk og libanesisk opprinnelse, og skal være tilknyttet terroristorganisasjonen Al-Shabaab.

Al-Shabaab bruker blant annet selvmordsbombere for å prøve å kaste den sittende somaliske regjeringen, for å innføre en ren islamstat i Somalia. Organisasjonen ser på vesten som en fiende, og er ansett å ha svært tette forbindelser til Al-Qaida.

- Fortsatt store trusler
Australias statsminister Kevin Rudd sier at handlingen er en påminnelse om at Australia fremdeles er truet av ekstremistgrupper som er motstandere av at landet sendte tropper til å delta i militæraksjoner i Afghanistan og Irak.

- Dette er en påminnelse om at vi fortsatt er utsatt for store terrortrusler, både i Australia og i utlandet, sier Rudd.(Nettavisen/NTB)