*Nettavisen* Nyheter.

Skulle egentlig ikke vært med

Pertemba Sherpa skulle egentlig ikke vært med nordmennene opp på Everest i 1985.

14.10.05 07:32

HOLMENKOLLEN (TV 2 Nettavisen): Pertemba hadde på det tidspunket alt vært på toppen to ganger, og han hadde lovet sin familie at han ikke skulle ta noen sjanser mer.

- Derfor var det meningen at jeg skulle organisere fra Base Camp, men ikke selv gå opp over isfallet. Det hadde jeg en avtale med Arne (Næss) og Chris (Bonnington) om. Men så fikk jeg beskjed om at min bror var død, og jeg bad Chris om noen dager fri for å reise tilbake til landsbyen min.

- Bare fem-seks timer etter at jeg kom til landsbyen, så kom det en løper, med bud fra Arne om at jeg måtte komme tilbake. Arne hadde sendt ham i vei med det samme han hadde hørt at jeg dro, sier Pertemba og ler.

Fant veien
Ekspedisjonslederen ville nemlig svært gjerne vise hvor ønsket Pertemba var i ekspedisjonen.

- Men jeg ble i Kumjung i to dager til, før jeg returnerte til base Camp. Da jeg kom opp dit viste det seg at alle kom til meg for å spørre om hvordan man skulle løse problemer. Det var spesielt vanskelig å finne en vei gjennom isfallet.

- Folkene i ekspedisjonen mente at det var best å gå på venstre siden av isfallet. Mens sherpaene mente at høyre side var den letteste siden å gå på for å finne en vei igjennom, forteller Pertemba.

Så til slutt lot han seg overtale til å gå opp i isfallet for å ta en kikk på vanskelighetene.

- Og det viste seg at jeg fant en vei gjennom, og til slutt endte vi opp nesten i Western Cwm, ikke så langt fra der leir 2 pleier å ligge. Da vi var kommet så langt ville både Odd (Eliassen), Bjørn (Myhrer Lund) og Chris at vi skulle gå sammen til topps.

Være med
- Men jeg var ikke skikkelig akklimatisert, og jeg hadde ikke lyst til å bruke mer tid på det. Så jeg tenkte at jeg i det minste kunne være med opp til sydpasset (leir 4 på 7925 m). Det kunne jeg i alle fall klare å lage nødvendig varm drikke til de andre, sier sherpaen til TV 2 Nettavisen.

Det var meningen av Pertemba skulle være med lag nummer to på vei opp mot toppen. Da han tittet ut av teltet i camp 3 – midt i Lhotseveggen, fikk han se folk fra det laget komme nedover.

- Det var de fra det første laget, som måtte snu på grunn av uvær. Ralph hadde vært helt oppe på sydtoppen, før været ble for ille. Det var heller ikke mulig å overnatte i teltene i sydskaret. Så vi måtte vente et par dager på bedre vær.

Startet tidlig
- Neste dag klarnet det opp, og vi kom oss opp til Camp 4 i sydskaret. Vi bestemte oss for å starte tidlig på toppforsøket dagen etter, forteller Pertemba videre til TV 2 Nettavisen.

Bjørn Myrer-Lund, Odd Eliassen, Chris Bonnington, Ang Lhakpa Dorje, Dawa Norbu Sherpa og Pertemba Sherpa gjorde alt ferdig for å gå til toppen dagen etter.

- Vi startet tidlig da også – rundt midnatt, siden det ikke lå faste tau opp til sydtoppen. Og det var heldigvis fantastisk vær hele veien. Et stykke opp på vei til sydtoppen, rett før den såkalte «balkongen» holdt jeg på å gå feil. Men heldigvis klarte jeg å lede riktig helt opp.

Tidlig oppe
- Allerede klokka 10.00 var vi oppe på toppen. Og utsikten var formidabel. Jeg kunne se helt til Tengboche, og alle seks kom seg opp uten vansker.

- Det som var problemet var at vi hadde glemt å ta med oss radioer. Derfor måtte Bjørn og Odd gå helt ned til camp 3 for å få gitt beskjed om at vi hadde lykkes!

Pertemba og de andre ble igjen i camp 4, for å hvile ut. Neste dag gikk hele gjengen helt ned til Base Camp.

Senere klarte totalt 17 mann fra den norske ekspedisjonen å ta seg opp til toppen. Det var rekord for en enkelt ekspedisjon. Pertembas kollega Sungdare Sherpa nådde toppen for fjerde gang. Det var også rekord. I tillegg var 21. april en av de tidligste datoene for suksess på Everest.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.