Gå til sidens hovedinnhold

Skulle selge bilen for 190.000 kroner - fikk 50 øre inn på kontoen

Gunhild (49) og Svein Arild Josvanger (59) skulle selge bilen. De så svindleren overføre 190.000 kroner. Men inn på kontoen kom bare 50 øre.

Ekteparet Gunhild (49) og Svein Arild Josvanger (59) fra Froland kommune i Agder, skulle selge bilen sin 5. august i fjor. Gunhild er uføretrygdet og ønsket seg mer penger for å ha noe å rutte med. De hadde kjøpt den ut fra leasing-avtalen for 161.000 kroner, og skulle selge den for 190.000 for å tjene noen ekstra kroner.

Det gikk ikke smertefritt. De møtte en som ønsket å kjøpe bilen på Harebakken utenfor Arendal. De møttes og kjøperen fikk prøvekjøre bilen. Han sa han ønsket å kjøpe den.

- Vi satt begge og så på at han overførte 190.000 kroner til vår konto. Han gikk inn og betalte og meldingen kom opp som bekreftet at pengene var overført. Vi sjekket også legitimasjonen hans for å se at han var den han sa han var, forteller Gunhild til Nettavisen.

Det var Agderposten som først omtalte saken.

Da dette var gjort skrev de under nødvendige kontrakter og overførte bilen til kjøperen. De visste også at det kunne ta opp til tre dager før pengene var inne. Dagen etter salget gikk Gunnhild inn i nettbanken for å sjekke om pengene hadde kommet. Det hadde de. Det eneste problemet var at det var en mye mindre sum som hadde kommet inn - nemlig 50 øre.

- Vi dro rett på politistasjonen og slapp heldigvis inn siden det var snakk om en betydelig sum, forteller Svein Arild.

Flaks i uflaks

De møtte nemlig på en gammel barndomsvenninne av Gunhild som jobbet der. Dermed fikk de god hjelp av henne. Barndomsvenninnen prøvde å ringe til bilsakkyndige i Arendal, men fikk ikke noe svar.

Da de hadde sittet i telefonkø i 1,5 time, dro Svein Arild til bilsakkyndige selv for å høre hvorfor det tok så lang tid. De fant til slutt ut at bilen hadde blitt overført videre til en selger i Drammen samme dag som salget.

Les også: Politiet advarer mot ny svindelmetode

- Bilforhandleren sjekket ikke bakgrunnen til bilen før han kjøpte den av svindleren, forteller Svein Arild.

- Mye som skurret

Tidligere dagen før hadde svindleren kontaktet en bilforhandler i Oslo som reagerte på salget. Han hadde derfor meldt i fra til andre forhandlere.

Selgeren i Oslo reagerte blant annet på at mannen var villig til å gå betydelig ned i pris. Han la også merke til at bilen hadde skiftet eier tre ganger på samme dag og hadde før dette ligget ute på Finn.no i Arendals-distriktet til en betydelig høyere pris, skriver Agderposten.

- I det hele tatt var det mye her som skurret, sier bilforhandleren til avisen.

Svein Arild syntes det var merkelig at bilforhandleren i Drammen ikke merket dette.

- Han burde vært mistenksom over salget. Han sa han ikke skjønte det før dagen etterpå, sier Svein Arild.

Burde forstått det var svindel

Ekteparet syntes det er rart at bilforhandleren i Drammen ikke skjønte at dette var svindel. De mener han kunne forstått det ved å se på prisen på bilen som hadde blitt redusert fra 190.000 til 135.000- han kunne også sjekket med bilsakkyndige.

- Samme dag som dette skjedde lå en tilsvarende bil ute til salg for 209.900 hos RSA Bil i Drammen. Bruktbiler ligger som regel 20.000 kroner under prisen. Derfor burde han skjønt at noe var galt når den ble solgt til 135.000 kroner, sier Svein Arild.

Advokaten til bilforhandleren, Andrè Marthinussen Larsen, skriver i sitt tilsvar til forliksrådet i Drammen, at bilforhandleren gjennomførte alle normale og nødvendige rutiner for å kontrollere at selger faktisk var registrert som eier av bilen og at det ikke var heftelser på bilen i Løsøreregisteret.

Advokaten skriver også at når det gjelder kjøretøyets pris på kr. 135.000,- så var denne åpenbart ikke så lav at bilforhandleren burde reagert.

Les også: Solgte bilen, men fikk aldri pengene

Sivilt søksmål

Ekteparet har nå satt i gang et sivilt søksmål mot bilforhandleren som de mener burde visst bedre. Bilen ligger også fortsatt til salgs på Finn gjennom bilforhandleren, selv om det er en rettslig sak.

- Jeg ringte bilforhandleren som hadde kjøpt bilen for å informere ham om søksmålet. Da prøvde han å inngå en avtale om at vi kunne få pengene fra salget av bilen som var igjen etter at han hadde trukket fra sine utgifter, forteller Svein Arild.

I bilforhandlerens tilsvar står det følgende:

«Klager anfører tilsynelatende at innklagede har handlet i strid med det som er normalt i bransjen, men denne påstanden er direkte feil. Klager (Bilforhandleren) har gjort det som med rimelighet kan forventes av han og han har sjekket de offentlige registrene som er tilgjengelige.»

Skuffet

De er også skuffet over politiet sine handlinger. De har slitt med å få kontakt med etterforskeren og de har ikke blitt ringt med informasjon om hva som skjer med saken. De har derfor vært aktive i å kontakte politiet for å få tak i denne informasjonen selv.

- Vi ringte Politiet i Arendal for å høre om de hadde kontaktet politiet i Trondheim, der hvor svindleren er fra. De hadde ikke ringt og sagt i fra siden de trodde politiet i Trondheim hadde nok å gjøre, forteller ekteparet.

Les også: Utsatt for koronasvindel - nå kommer senteret med en sterk advarsel

La på telefonen

Svein Arild ringte også svindleren for å snakke med han, men da han hørte stemmen til Svein Arild la han på.

- Vi syntes det er ekkelt at mannen har hatt en plan om å svindle oss i lengre tid. Han hadde jo kontaktet flere kjøpere før han i det hele tatt hadde kjøpt bilen selv, forteller ekteparet.

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet