RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skulle settes på fly ut av Norge uten eskorte

(Scanpix)
Sist oppdatert:
UDI: - Ikke atferd som ga grunn til uro.

Det opplyste UDI-direktør Frode Forfang på en pressekonferanse tirsdag.

- Det var en svært tragisk hendelse. Vår medfølelse går til alle de pårørende, sa Forfang.

Ikke realitetsbehandlet
Ifølge UDI søkte den sørsudanske mannen om asyl i Norge i april i år, men søknaden hans ble etter Dublin-konvensjonen aldri realitetsbehandlet, ettersom det første Schengen-landet han kom til, var Spania.

Planen var at han skulle pågripes på mottaket i Årdal for utsendelse tirsdag.

- Som alle andre kom han til Refstad ankomstmottak. Så ble han sendt til Torshov. Normalt vil en person etter Dublin-forordningen bli boende på Østlandet, forklarer Forfang.

I august var det en imidlertid en kraftig økning i tallet på asylsøkere, og en del sendt til mottak som ikke er en del av transittsystemet. Mannen ble flyttet til Årdal i august, ifølge UDI.

- Ingen grunn til uro
- Vi har ikke fått rapportert noen historikk som tilsier at han hadde en atferd som ga grunn til spesiell uro, sier UDI-direktøren.

Han trekker fram at det også finnes såkalte forsterkede avdelinger ved asylmottak – til sammen er det rundt 100 plasser – som ofte brukes i sammenheng med at noen har psykiske problemer. Men noe slikt ikke ble vurdert for mannen fra Sør-Sudan.

- Vi vil undersøke om noe kunne vært gjort for å forebygge en så alvorlig tragedie. Det er naturlig med en full gjennomgang av alle våre systemer og rutiner, sier Forfang.

Ifølge UDIs statistikk er det så langt i år kommet seks asylsøkere fra Sør-Sudan til Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere