RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skulle sprenge seg selv på SAS-hotell

Rishawi, den gang 35 år, ble filmet av jordanske politimyndigheter da hun tilsto terrorangrepet i 2005. Bombebeltet hun har rundt magen, er det samme hun brukte i angrepet, men som ikke ville detoneres.
Rishawi, den gang 35 år, ble filmet av jordanske politimyndigheter da hun tilsto terrorangrepet i 2005. Bombebeltet hun har rundt magen, er det samme hun brukte i angrepet, men som ikke ville detoneres. Foto: - (AFP)
Sist oppdatert:
Nå brukes hun som brikke i internasjonale gisselforhandlinger.

Den militante bevegelsen Den islamske stat (IS) har gitt jordanske myndigheter frist fram til solnedgang torsdag til å løslate den dødsdømte kvinnen Sajida al-Rishawi. Hvis ikke fristen overholdes, truer IS med å drepe en jordansk jagerflypilot som de har tatt til fange.

Jordanske myndigheter har sagt at de er villig til å løslate kvinnen i bytte mot at gisselet slippes fri. Nå følger en hel verden spent med på om fangeutvekslingen vil finne sted.

Dømt til døden
Sajida al-Rishawi har sittet på dødscellen i snart et tiår. Hun er dømt til døden for et mislykket selvmordsangrep som tok livet av flere titalls jordanere og palestinere.

Rishawi, som opprinnelig er fra Irak, har sittet fengslet i Jordan siden 2005. Hun er dømt for sin deltagelse i et koordinert al-Qaida-angrep mot tre hoteller i Amman i 2005. Terrorangrepet krevde 60 menneskeliv, og 90 mennesker ble skadet.

Kvinnen reiste fra Irak sammen med tre andre terrorister, inkludert hennes ektemann Ali Hussein Ali al-Shamari. Hun var den eneste av terroristene som overlevde.

- Angrep SAS-hotell
To av terroristene skulle sprenge seg selv på hotellene Grand Hyatt og Days Inn. Mens hun og ektemannen skulle sprenge seg selv i luften på Radisson SAS Hotel, nå kalt Landmark Amman Hotel, i den jordanske hovedstaden, skriver The Guardian.

Angrepet skulle finne sted midt i hotellets ballsal, hvor det befant seg 300 bryllupsgjester.

- Han gikk til et hjørne og jeg gikk til et annet hjørne, har hun senere sagt i et intervju.

Den terrordømte kvinnen har tidligere fortalt i et intervju om hvordan hun stilte seg midt i en folkemengde og gjorde seg klar. Men selvmordsaksjonen mislyktes fordi bomben hennes ikke ville detoneres.

Hun flyktet hotellet og søkte dekning i en nærliggende leilighet som terroristene hadde leid i forkant av angrepet. Hun ble senere pågrepet i samme leilighet.

- Lært opp av mannen
Rishawi har senere forklart i avhør at det var ektemannen som lærte henne opp i bombetrening og som organiserte de tre selvmordaksjonene.

- I Jordan leide vi en leilighet. Han hadde to bombebelter. Han festet et på meg og et på seg selv. Han viste meg hvordan jeg skulle bruke det. Han sa vi skulle angripe hoteller i Jordan, har hun tidligere uttalt, ifølge BBC.

- Det var et bryllup på hotellet med barn, kvinner og menn. Min ektemann detonerte bomben, og jeg forsøkte å sprenge mitt bombebelte, men det ville ikke gå av. Folk begynte å løpe, og jeg flyktet sammen med dem, har hun tidligere uttalt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Den irakiske terrordømte kvinnen Sajida al-Rishawi kan komme til å bli løslatt i bytte mot en jordaner som IS har holdt som gissel i en drøy måned. Her er Rishawi fotografert i en militærdomstol i Amman i forbindelse med rettssaken mot henne i 2006.


- Dyttet ut av ballsalen
Ektemannen skal ha sett at Rishawi ikke klarte å detonere bomben, og skal dermed ha dyttet henne ut av ballsalen, ifølge jordanske myndigheter.

- Så fort hun var ute, så sprengte han seg selv i luften, sa Jordans visestatsminister Marwan Muasher på en pressekonferanse kort tid etter terrorangrepet.

Søster til al-Qaida-leder
Rishawi var søsteren til Mubarak Atrous al-Rishawi, som visstnok var en lokal al-Qaida-leder i Anbar-provinsen i Irak.

Broren, som trolig ble drept av amerikanerne i Fallujah i 2004, skal angivelig ha vært nestlederen til den jordanskfødte al-Qaida-lederen i Irak, Abu Musab Zarqawi.

Sistnevnte skal ha blitt drept i et amerikansk luftangrep i 2006.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Opprørsgruppen Den islamske staten (IS) truer med å drepe en jordansk jagerflyger (lite bildet) ved solnedgang torsdag, dersom ikke Jordan løslater en terrordømt kvinne. Samtidig er skjebnen til den japanske journalisten Kenji Goto Jogo (bildet), som også holdes som gissel av IS, fortsatt uklar.


- Kvier seg
Norsk Midøsten-ekspert sier på generelt grunnlag at land i regionen kvier seg mot å inngå gisselforhandlinger.

- Regimer i Midtøsten er generelt veldig lite interessert i den typen forhandlinger med militante salafister som IS. De er ikke glad i å gå inn i den typen dynamikker, sa Midtøsten-forsker ved Christian Michelsen Institutt, Kjetil Selvik, til Nettavisen onsdag.

Selvik understrekte at han ikke har inngående kunnskap om jordanske gisselsituasjoner.

- Men avveiningen her er at det gjør gisseltaking til et effektivt redskap. Det er grunnen til at USA synes å ha en veldig streng linje på ikke å utbetale løsepenger for å frigjøre gisler, fordi det gjør gisseltaking til en lukrativt geskjeft som fører med seg flere gisselsituasjoner, sa Selvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere