*Nettavisen* Nyheter.

Skulle ta cruise - må isteden ta buss

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Hadde vært bedre med streik neste uke, sier Astrid og Camilla.

27.05.12 19:10

Cruiseskipet «Vision of the Seas» skulle etter planen legge til kai i Oslo søndag. Men på grunn av streik i lostjenesten kunne ikke turistskipet legge til.

- Vi synes det er kjedelig med streik akkurat nå som vi skal reise. Vi skjønner at det er streikerett her i landet, men det hadde vært bedre om de hadde streiket neste uke for å si det sånn, sier Astrid Grønlund (33) til Nettavisen.

- Må se det positivet i det
Sammen med venninnen Camilla Andersen (34) skulle de etter planen seile fra Oslo søndag ettermiddag, med kursen mot Bergen og Geiranger. Isteden må de bruke dagen på venting i solsteiken på Filipstad brygge i Oslo, samt en fire timer lang busstur til Gøteborg. Venninneparet er de aller siste som tar plass i en av bussene for å bli kjørt til Gøteborg.

- Vi må se det positive i det. Vi slapp i det minste regnværet, smiler Camilla.

Fryktet kansellering
Da streiken brøt ut, fryktet venninneparet at turen ville bli kansellert.

- Vi har gledet oss lenge, og vi ble litt fortvilet da turen kanskje kunne bli kansellert. Nå er vi bare glade for at cruiset ikke ble kansellert. Selskapet har funnet en løsning, og det er bra, sier Astrid.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

4000 passasjerer
Hele 60 busser er satt opp for å frakte de totalt 4000 passasjerene som skal fra Oslo til Gøteborg og omvendt.

- Det har vært en smooth operasjon. Nå er vi lettet over at det har gått så bra. Folk har kommet hit fra land og strand og mange arbeidere har vært i aksjon. Men for enkelte har det vært en del venting, noe de også har uttrykt, sier beredskapsleder ved havna i Oslo, Helge Susegg til Nettavisen.

Susegg håper streiken er over innen kort tid.

- Streiken er såpass uforståelig for de fleste, så vi regner med at streiken er over innen cruiset til Geiranger er over. Turistnæringen taper veldig mye penger på streiken, sier han.

Full stans
42 loser i Oslofjorden ble tatt ut i streik torsdag. Det innebærer full stans for all lospliktig trafikk som ikke har farledsbevis.

- Det har vært en stor operasjon på havna i hele dag, sier Norden-sjef Roar Meidal i Royal Caribbean til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gunnar Stavrum

Kan bli tomt for drivstoff
Ifølge Kystverket var det før helgen 14 utgående skip som avventer los i henholdsvis Oslo, Fredrikstad, Hvasser og Drammen. 11 fartøyer som var på vei inn til Oslofjorden når ikke oppsatt destinasjon. Det vil si at tankskip heller ikke får los, noe som påvirker innførsel av bensin og diesel.

Streiken rammer også ferierende cruisepassasjerer.

- I dag skulle vi i utgangspunktet hatt Vision of the Seas på kaia, men på grunn av losstreiken kom den ikke inn. Vi har valgt å ta skipet til Göteborg isteden. Der er 2000 passasjerer blitt satt av, og de ble busset tilbake til Oslo i dag morges. Og vi er nå i ferd med å avslutte å frakte 2000 nye til Göteborg, sier Meidal søndag ettermiddag.

Blant passasjerene er det nordmenn, men også en del internasjonale turister.

- Det er mest nordmenn, men vi har noen fra England, USA, og generelt ulike nasjonaliteter.

- Ikke jublende glad
Meidel sier at til tross for at turistene får noen timer på buss, så har de fleste tatt det pent. Han mener førsteinntrykket for mange uansett blir Norges knallvær.

- For det meste har jeg inntrykk av at de tar det sporty, de er glade for at ferien kan gjennomføres. Men det er klart det er ingen som er jublende glad for å måtte ta buss. Men idet store og det hele er de glad for å kunne gjennomføre ferien.

Meidel påpeker at selv om streiken rammer Royal Caribbean, så holder de seg nøytrale og proffe til arbeidskonflikten. De har fulgt utviklingen, og dagens avviksoperasjon var planlag. De tok en avgjørelse lørdag om at de kom til å frakte folk i busser.

- Vi forholder oss til konflikten som den er.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.