Gå til sidens hovedinnhold

Skulle vaksinere 16-åring da tabben skjedde: – Et alvorlig avvik

Ikke alt gikk etter planen da en 16 år gammel jente i risikogruppen skulle få sin første Korona-vaksine i Asker.

(RØYKEN OG HURUMS AVIS): Koronavaksinen er i utgangspunktet forbeholdt de over 18 år, men Folkehelseinstituttet har uttalt at ungdom mellom 12 og 17 år som har en underliggende sykdom kan få vaksinen mot Korona.

Pfizer-vaksinen er den anbefalte vaksinen for de mellom 12 og 17 år med underliggende sykdom eller de som er i en risikogruppe. Moderna-vaksinen er ikke godkjent for dem i denne gruppen.

Mer redd Korona

RHA har fått innsyn i henvendelse fra en foresatt til kommunen på de offentlige postlistene. Dokumentet er sladdet for personsensitive opplysninger.

Datteren på 16 og ett halvt år er i en risikogruppe, men da hun fikk innkallelsen til vaksine sto det at hun skulle få Moderna, stikk i strid med anbefalingene til FHI.

– I min verden er dette ett alvorlig avvik, og jeg regner virkelig med at dette vil bli tatt tak i. Det skal sies at vi er mer redd covid-19 enn at hun er ett år unna for at Moderna hadde vært godkjent for henne, den er jo testet på mindre barn, men allikevel, skriver den foresatte til kommunen.

Les også:Norges kontroversielle vaksine-valg kan redde oss fra England-fellen: - God grunn til å håpe på det

– Svært beklagelig

Moren spurte også de som skulle sette vaksinen om anbefalingen fra FHI, men fikk da til svar at vaksinene var de samme, og at det bare var blondestoffet som var ulikt.

– Siste dose er om ni uker så da får vi håpe for Asker kommune sin del at den da er godkjent, så det ikke blir dobbelt brudd, skriver moren videre i brevet.

Smittevernoverlege Kjell Sørli i Asker kommune bekrefte at Moderna ikke er godkjent for personer mellom 12 og 18 år, men at selskapet bak denne vaksinen har startet testing på barn i denne aldersgruppen. Testene viser at vaksinen har god effekt på disse barna.

Selskapet skal søke godkjennelse for denne aldersgruppen, men enn så lenge er det bare Pfizer som har denne godkjenningen.

– I henhold til våre rutiner skal risikopasienter under 18 år derfor få Pfizer-vaksine. Det er svært beklagelig at det ved en feiltagelse ble gitt Moderna-vaksine til en person under 18 år, sier Sørli.

Les også: FHI-topp bekymret for at folk ikke møter opp til avtalt vaksinetime i sommer – kommer med klar oppfordring

Får Pfizer neste gang

Han opplyser at vaksinasjonsklinikken umiddelbart tok kontakt med foreldrene for å beklage hendelsen og avtale videre oppfølging.

– Asker kommune er opptatt av å gi et godt vaksinasjonstilbud til sine innbyggere med vekt på kvalitet i alle ledd. Vi beklager at én person under 18 år fikk feil vaksine, og har iverksatt flere tiltak for å forhindre at liknende hendelser skjer igjen. Saken ble registrert og behandlet i kommunens eget kvalitetssystem, og vi har gjennomgått og forbedret våre rutiner.

Sørli understreker at den aktuelle jenta får Pfizer-vaksinen ved dose nummer to.

– Innbyggere mellom 12 og 18 år med risiko for alvorlig forløp av covid-19 tilbys Pfizer-vaksine. Innbyggeren som fikk Moderne-vaksine som 1. dose, vil få Pfizer som dose to.