*Nettavisen* Nyheter.

SKUP-støtte til TV 2 Nettavisen

SKUP-leder Kjetil Stormark støtter TV 2 Nettavisens protest mot myndighetenes krav om fjerning av skattelister fra Internett. - Det er veldig positivt at de praktiserer sivil ulydighet, mener han.

20.06.08 11:02

Fredag var siste frist for nettstedene å fjerne skattelistene. Da hadde de ligget ute i tre uker, det samme som publiseringstiden er på likningskontorene rundt omkring i landet.

TV 2 Nettavisen sa da til Propaganda at de kommer til å beholde skatteoversikten som et tilbud til sine lesere fram til neste år.

Det er Finansdepartementet ved finansminister Per Kristian Foss som har innført restriksjoner på offentliggjøringen. Før likningen blir lagt ut neste år kommer departementet til å ha lagt frem et lovforslag som skal behandles av Stortinget.

Går forslaget gjennom, vil ingen nettsteder, utenom finansmyndighetene selv, ha muligheten til å publisere elektroniske versjoner av listene. Allerede i år er det innført personopplysningsrestriksjoner, som fødselsdato og bosted.

TV 2 Nettavisen varslet allerede da personopplysning-begrensningene ble innført i begynnelsen av oktober, at de ikke kom til å følge disse.

- Jeg synes at myndighetene opptrer lite prinsipielt i denne saken. Slik informasjon bør være omgitt av åpenhet, åpenheten bidrar til fellesskapet, sier Kjetil Stormark til Propaganda.

Han jobber til daglig i VG, men er også leder av Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse, bedre kjent som SKUP.

Stormark mener at fritt tilgjengelige skattelister er ett av flere viktige verktøy som tilrettelegger for en kritisk presse.

- Slike innstramninger rammer pressen uforholdsmessig hardt, hevder han.

- Men myndighetene legger jo ikke hindringer i veien for at pressen kan ha disse listene i egen redaksjon for å jobbe ut saker?

- Jo, men begrensingene vil være store på den åpne informasjonen. Erfaringsmessig vil ikke skatteetaten bidra med en utvidende tolkning av regelverket når de selv skal offentliggjøre listene på Internett. Jeg vil på ingen måte bli overrasket hvis det blir såpass med begrensninger på søkene at sidene blir verdiløse å bruke, spår han.

Han mener den sivile ulydigheten som TV 2 Nettavisen nå åpent praktiserer, er viktig.

- Vi i pressen må bli litt flinkere til å slåss litt oftere for våre rettigheter. Hvis ikke vi selv slåss, hvem vil ellers gjøre det?, spør han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.